View Single Post
Stary 01-02-2012, 14:37   #2275
macle
ford::beginner

Imię: Maciej
Model: Seat Alhambra
Silnik: 1,9 TDI, ASZ - 130KM
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Dogrzewacz - kompendium wiedzy

Zrobiłem to tak (piszę z pamięci):
- kostkę z pieca (tą co wchodzi w sterownik) odciąłem zostawiając przy niej jakieś 10 cm przewodów następnie do tych przewodów przy kostce dolutowałem ok. 1-1.5 m przewodów zachowując ich przekroje. Na końcu tych przewodów założyłem wielozłącze konektorowe coś takiego jak tu http://allegro.pl/zlacze-konektorowe...039478889.html z wyjątkiem przewodów od świecy żarowej (ze względu na duży prąd), które zostawiłem bez konektorów. Kikuty przewodów od czujników, wentylatora i świecy z pieca przedłużyłem i na końcu tych przewodów założyłem drugą część wielozłącza konektorowego (oczywiście z wyjątkiem świecy żarowej, którą połączyłem na kostkę skręcaną na wkręty). Cały ten chwyt z tym dodatkowym złączem konektorowym jest po to, aby można było wyciągnąć piec po wcześniejszym rozłączeniu złącza i rozkręceniu kostki z przewodami świecy żarowej. Złącze konektorowe i kostka są schowane w progu, mieszczą się bez problemu w miejscu, gdzie osłona progu wchodzi w osłonę nadkola. Przewody wychodzące z pieca uszczelniłem na około silikonem, ponieważ po wyrzuceniu sterownika została dziura.Przepust gumowy, który był na wiązce przy przejściu przez próg trzeba przełożyć na nową wiązkę pomiędzy piec a złącze wielokonektorowe.
- złącze, którym piec podłączamy do samochodu odciąłem z 10 cm kawałkami przewodu i przedłużyłem przewodami ok. 1-1.5 m zachowując ich przekroje.
Wszystko trzeba dobrze polutować, i zaizolować koszulkami termokurczliwymi. Nowe wiązki pozawijałem w bawełnianą taśmę izolacyjną. Trzeba odkręcić dolne mocowanie tylnego lewego pasa bezpieczeństwa, pewnym problemem jest przeciągnięcie przewodów, ja przeciągnąłem jeden gruby, sztywny i do niego izolacją mocowałem całą wiązkę i taki zestaw ostrożnie przeciągałem w sąsiedztwie nagrzewnicy.
Trudno się to tak opisuje, mam nadzieję, że chociaż ktoś zrozumiał moją prozę. Jak by co to pytajcie, Jak się zrobi cieplej to mogę wrzucić parę zdjęć.
macle jest offline   Odpowiedź z Cytatem