Napisalem w innym forum ale taka wiadomosc pasuje do tego tematu wiec ja skopije:
Zwroccie uwage na kilka rzeczy:
1,8 tddi a 1,8 tdci to ten sam silnik.
skoro w 1,8 tddi wystarczy 4-5 sekund podgrzac swiece do momenty zgasniecia kontrolki i normalnie bez problemow uruchomic silnik to dlaczego mialo by to nie wystarczyc w tdci?
odpowiedzi:
-kolo 2 masowe powoduje to ze silnik przyspiesza i zwalnia a w tddi ma on bardziej rowną predkosc.
-wachania silnika powoduja ze rozrusznik musi dostac wieksze obroty aby to nadrobic
-kolo 2masowe przyspiesza zuzycie rozusznika
-pompa paliwa napedzana przez silnik w najwaznieszych momentach kiedu dochodzi do wtrysku paliwa traci predkosc wraz z silnikiem ktory zwolnił predkosc bo pozwolilo na to 2masowe koło.
-trudniejszy rozruch powoduje ze pomimo iz teoretycznie to te same silniki to tdci szybciej zuzywa rozrusznik a tym samym szybciej w nim pada akumulator.
Najwiekszą głupotą jest wkladanie fabrycznego akumulatora do tdci powiedzmy 70Ah i 680A jak mozna 85Ah i 800A.
Duzo osob po zmianie kola 2masowego na jednomasowe w silniku 1,8tdci zauwazylo ze problemy z uruchamianiem silnika znikneły.
dzisiaj mialem -22 i moj padniety akumulator ledwo obrocil silnik a samochod odpalil w ciagu 1 sekundy.
tak przy okazji to tez wyjasnie...w tdci jest szyna CR ktora po zgaszeniu silnika obniza cisnienie a nastepnie silnik musi wykonac kilka obrotów aby nabic cisnienie bo niebedzie mozliwe wtrysniecie dawki paliwa bo nie pozwoli na to sterownik.
W tddi nic nie kontroluje cisnienia dawki i dawka nawet jesli zbyt slaba jest odrazu wtryskiwana jak tylko czujnik da sygnal do elektrozaworku. Pozatym w tddi niepotrzeba nabijac cisnienia i krecic rozrusznikiem az paliwo sie na pompuje...wiec tutaj pisze do ludzi z tdci...kupujcie tylko i wylacznie najwieksze akumulatorki do waszych silniczków bo to wcale nie chodzi o rozgrzanie swiecami silnika tylko o to ze tdci potrzebuje napompowac cisnienie paliwa -a jesli za slabo pompuje to silnik bedzie chwytał ale za chwilke znowu mu braknie paliwa i niebedzie mogł zaskoczyc tak jak na przykładzie kolegi filmiku.
I teraz dla tych co nie lubia fabryki poprawiac..ja tez nie lubie ale zle dzialajacy zawor egr ma duzy wplyw na urychamianie silnika-jego sie nie zaslepia dla chiptuningu jego zaslepia sie po to by oszczedzic silnik przed syfem i szybszym zuzyciem sie.
Niestety TDCI jest tak zaprojektowany ze wraz ze zuzyciem sie pompy zasilajacej silnik musi wiecej sie krecic zanim zostanie uruchomiony..wiec teoretycznie ktos popelnił blad przewidujac ten sam rozrusznik i akumulator w tym samym silniku tdci jak i tddi.
SZCZGIZMO
rzuc okiem na ten temat oraz na 2 posty z filmikami w tym temacie o numerach:
[MK1] Problem z odpalaniem - [ Diesel ]
http://www.focusklubpolska.pl/showth...=44108&page=33
PS...troche to tak chaotycznie mi wyszlo ale...jak ktos chce to zrozumie o czym napisałem co do odpalania tdci.