View Single Post
Stary 02-02-2012, 01:23   #2
Tyskiebeer
ford::advanced

Model: Mondeo MKIII Kombi
Silnik: TDDI 115KM
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Dziwny odgłos (dudnienie/rezonans) po przekroczniu 120km/h

Wreszcie... wreszcie ktoś ma podobny objaw.
Sam szukam rozwiązania. W każdym razie to nie silnik. Odgłos zarówno słychać ( łłłłuuu.....łuuuuuu....łuuuuu) jak i czuć nogami na podłodze.
Zauważ na długiej prostej drodze bez dziur , że odgłos pojawia się i zanika gdy autko nieznacznie zaczyna mocniej dociskać do drogi. A jak się przysłuchać to wyjdzie, że to z okolic prawego przedniego koła. Już miałem pomagierów którzy podczas jazdy nasłuchiwali skąd odgłos pochodzi i potwierdzali moje spostrzeżenia. Dodatkowo nawet podczas pokonywania tzw śpiących policjantów jak i dziur w drodze słychać w kole stuki.
Od razu mowie , że to nie wina amorków,sprężyn,łącznika stabilizatora,łożysk kół bo te elementy niedawno wymieniłem na nowe. Nie jest to też wina luzów zawieszenia przykładowo na sworzniu kulowym bo sprawdzali mi to i sztywne. Tuleje... sprawdzone, sztywne, brak luzów.
Dwóch mechanikow rozłożyło ręce i nie mają pojęcia co to.
Trzeci dopiero ma to oglądać ale poddał mi jeden trop.
Mianowicie jest coś tam takiego jak łożysko podpory o ile nic nie przekręcam.
I to podobno ono przy większej prędkości tak potrafi pohukiwać ... a jak ma większy luz to może i stuka na wybojach...
Nie wiem kolego czy cokolwiek z tego co piszę przyda się w Twoim przypadku ale jak tylko przeczytałem temat postu od razu pomyślałem , że mamy ten sam problem.
Gdybyś problem rozwiązał daj znać co i jak bo ja do mechanika dopiero za jakiś czas się udam.
Dodam, że od zakupu auta w kwietniu do niedawna rezonans i łuuułuuułuuu pojawiało się po przekroczeniu 120... od niedawna pojawia się już od 110km/h
Tyskiebeer jest offline   Odpowiedź z Cytatem