Częsta wymiana pierwszego wtrysku, co może być przyczyną??
Witam, od 1,5 roku jestem właścicielem Forda Transita 2,4 TDci 2004r 137KM, a przebieg po awariach z tym autem sam nie wiem niby 95 z czego ja przejechałem 35 tys. kilometrów.
Na wstepie :auto na wolnych obrotach pracowało nierównomiernie, rzucało budą, obroty równe.
Po zakupie przejechałem 10 tysięcy km i samochód zaczął brzydko pracować, ledwo jechać plus zapaliła się spiralka od wtrysków. Komputer wykazał 1 wtryskiwacz.
Przyjechał pan wymienił i było ok oprócz rzucania budą na wolnych. Przejechałem 25 tysięcy km i znowu to samo, brzydka praca, ledwo jedzie plus spiralka.
Myślałem że to kolejny wtryskiwacz, sąsiad powiedział że mi wymieni tylko, że nie miał komputera. Przy odpalonym silniku odkręcał po kolei przy wtryskach 2, 3, 4, samochód gasł, a przy pierwszym nie zgasł.Zmienił ten 1 wtrysk, ale auto dalej brzydko pracowało (sąsiad mówi musi trochę popracować, ale w między czasie zauważyliśmy w tym małym przezroczystym filterku na paliwo lecą bulbonki ).
Wymieniłem filtr paliwa na oryginalny i bulbonki znikły i auto pracowało normalnie oprócz rzucania budą na wolnych obrotach . W trakcie przejeżdżania pierwszych max 1000km znowu pojawiły się bulbonki a w przeciągu dwóch kolejnych dni zapaliła się spiralka i auto zaczęło brzydko pracować i ledwo jechać.
Pojechałem na komputer i znowu okazało się 1 wtryskiwacz plus coś na temat awarii oprogramowania lub całego systemu. Mechanik ten twierdzi że trzeba wymienić 1 wtryskiwacz i będzie ok.
Tylko, że wydaje mi się ,że musi być przyczyna (w filtrze paliwa poprzednim nie zauważyłem opiłków tylko że gołym okiem to nie to,na nowym filtrze mam przejechane kilkaset kilometrów dodam jeszcze że wysłałem pierwszy wtryskiwacz do regeneracji do boscha i odesłali mi dwa.
Na jednym było napisane Uszkodzony Elektronicznie a na tym drugim przejechałem te 1000 kilometrów i akurat ten leżał u mnie rok czasu w foli.
Dziś zasugerowano zmianę wtyczki od 1 wtrysku z tego powodu że woda tam leci i nieszczelne jest.
Rozpisałem się ale może ktoś poradzi Pozdrawiam .
PS. dzis wysyłam wtrysk do sprawdzenia czy to znowu uszkodzenie elektroniczne
|