View Single Post
Stary 03-02-2012, 14:23   #1
mati73

Domyślnie Ford Focus 1.6 182KM vs. Skoda Octavia RS 200KM

Witajcie,

jestem nowy na forum, więc wybaczcie ew. wpadki, np. przy wyborze kategorii mojego postu.

Mam dylemat, który w skrócie zawarłem w tytule posta. Jeżdżę Fordem Focusem kombi z 2008 roku, benzyna, 100KM i brakuje mi małego stada koni do szczęścia. Postanowiłem wymienić samochód na nowy i po wielu głębokich analizach zawężyłem grono następców mojego Focusa do dwóch rywali:

Ford Focus 1.6 EcoBoost, Titanium, wersja 182KM (ok. 90 tys. PLN)
oraz
Skoda Octavia RS 2.0 TFSI, wersja 200KM (ok. 100 tys. PLN)

Doradźcie:
1) Które auto będzie dynamiczniejsze (bardziej zrywne i elastyczne powiedzmy do 140KM/h) i czy Skoda dużo bardziej (odczuwalnie)? Czy różnica się zatrze, jeśli chodzi o dynamikę silnika i przyspieszanie? Teoretycznie parametry producenta są podobne - przyspieszenie ok. 0,5 sek. na korzyść Skody, prędkość maksymalna ok. 20KM/h na korzyść Skody, a jak to będzie w praktyce?
2) Jako że wyposażenie podobne, a w cenie 10 tys. różnicy - które warto brać? Czy różnica w spalaniu będzie duża?
3) Skoda to niby konstrukcja Golf V, więc lata ok. 2004, a Focus to konstrukcja zeszłoroczna - z jednej strony to plus (nowy, lepszy układ jezdny), z drugiej strony minus (Skoda ma sprawdzone przez lata rozwiązanie, w Focusie pewnie nie wyszły jeszcze wszystkie wady). Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie?

Dziś odbyłem jazdę testową Skodą RS (w wersji z DSG co prawda) i zrobiła na mnie niesamowite wrażenie - świetne przyspieszenie i dynamika. Focusa w wersji 182KM nigdzie w Poznaniu nie mogę dorwać, jechałem tylko wersją 150KM i to w trzy osoby - nie zrobił na mnie aż takiego wrażenia...

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i cenne wskazówki.
  Odpowiedź z Cytatem