Odp: Poprawa ogrzewania w 1.6 tdci prosty sposób
ja miałem i wywaliłem, z 4 powodów :
- ogromny pobór prądu, bardzo duże obciążenie dla alternatora, troche bałem się
właczać grzałkę razem z podgrzewaną szybą przednią (alternator 120A) Najbardziej
odczuwalne
- brak mozliwości regulacji jej grzania, po krótkim czasie, faktycznie robiło się ciepło,
ale po chwili był aż za ciepło, nie da się regulować manualnie jej grzania, nawet dając na
16 stopni grzała bardzo mocno.
- Przy dużym mrozie, zbyt szybkie nagrzewanie ciepłym powietrzem,
powodowało strasznie duże zaparowanie szyb od środka. Nikt mi nie wmówi, że to nie
jest tego wina, testowane w duże mrozy z grzałką i bez niej, więc różnicę widzę. Jakby
mi to nie przeszkadzało to bym ją zostawił, proste. Dywaniki suche, wykładzina podłogowa
sucha, filtr wymieniany itp...
- Przepływ powietrza zmienił się, bez grzałki dmuchawa na maxa mocniej wiała. poza tym
jak grzałka działa, to samo jej obciążenie powoduje, że dmuchawa się męczyła na
maksymalnym poziomie.
Ogólnie zamysł grzałki całkiem ok, przez pierwszy tydzień było zadowolony, zapewne pod wpływem faktu, że udało mi się ją "dołożyć" i uruchomić. Mankamenty zaczołem zauważać po pewnym czasie, IMO najwazniejszym czynnikiem jaki zadecydował o jej demontażu, był pobór prądu, na prawdę było to czuć jak włączałeś grzanie przedniej szyby + grzałka, której ręcznie nie dało się wyłączyć, bo działa bodajże po niżej 10stopni na zewnatrz a wyłącza sie po osiagnieciu temperatury cieczy powyżej 70-75 stopni.
|