View Single Post
Stary 03-02-2012, 18:50   #25
Patijos
ford::beginner

Model: MONDEO MK2 GHIA KOMBI
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: 1,8TD Szarpanie przy 1250 obr/min na każdym biegu

Dzisiaj zakończyły się moje kłopoty z nieprawidłową pracą silnika. Zniknął problem ciężkiego odpalania na zimnym silniku, dymienia, nierównej pracy i szarpania przy 1250 obr./min! W zeszłym tygodniu auto zostało zdiagnozowane na komputerze. Rezultat : błąd P1765 - korektor kąta wtrysku! Kupiłem na Allegro włoski zamiennik za 280 zł i długie męczarnie prysnęły. Ostatnio nawet auto podczas jazdy zwalniało nie dawało się go rozpędzić a co gorsza nawet gasło. Myślę, że mechanik, który powiedział mi o słabym ciśnieniu na każdym cylindrze jak już pisałem we wcześniejszym poście po prostu mnie okłamał wcale tego nie mierząc (a to według niego miała być przyczyna tych objawów)! Co do korektora to chcę powiedzieć, że wymieniłem go sam. Wystarczy wypiąć dwa piny z wtyczki sam korektor wykręca się jak zwykła śruba. Montaż tak samo prosty z tym tylko, że aby wkręcić nowy trzeba najpierw wyjąć małe plastikowe sitko, które zostało w pompie od starego a nowe jest dołączone w komplecie z nowym. 30 minut i jest po sprawie. Nie ma żadnego ustawiania komputerem czy jakichś innych czarów. Trzeba to tylko robić na odłączonym akumulatorze, żeby nie zapisał się znowu błąd korektora. Dzięki wszystkim którzy zainteresowali się tym tematem i w jakikolwiek sposób starali się pomóc.
Pozdrawiam!
Patijos jest offline   Odpowiedź z Cytatem