Temat: [Focus 2011-2014] praca zimnego silnika - falujące obroty
View Single Post
Stary 03-02-2012, 22:18   #36
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: praca zimnego silnika

Więc u mnie wygląda to tak:
Teraz, kiedy są silne mrozy, silnik jest bardzo hałaśliwy i wręcz nieprzyzwoicie słaby, nawet po przejechaniu 20 czy 30 km i jako takim nagrzaniu silnika (do końca się nie nagrzewa, mimo że temp płynu ok 90 stopni, to po jego pracy i obrotach jałowych widać że się całkowicie nie nagrzał). Wydaje mi się, że wyłączenie i włączenie silnika daje wyraźną poprawę osiągów silnika, choć hałas za bardzo się nie zmniejsza. Ogólnie, to silnik jest słaby lub normalny, zależnie od tego jaki ma humor. Dzisiaj rano pojechałem do pracy (12 km) i słaby. Wracając zrobiłem dodatkową rundę poza miastem (20 km) i nic to nie dało - nawet na trójce ledwo przyspieszał i był głośniejszy niż powinien. Pod koniec trasy wyłączyłem i włączyłem silnik i było lepiej. Wieczorem odwoziłem koleżankę żony na dworzec i o dziwo samochód niemal od samego początku był cichy i żwawy (nawet nie wiem kiedy mimowolnie rozpędziłem go do 100 km/h), zupełnie jakbym wsiadł do innego samochodu. Wygląda na to, że związek tego zjawiska z temperaturą jakiś może jest, ale nie bezpośredni. Nie doświadczyłem natomiast takiego zjawiska, żeby mi pracował normalnie i nagle zasłabł, ale przyznaję że dziennie nie jeżdżę na ogół więcej niż jakieś 25 km. Nie wiem, czy teraz jest sens to zgłaszać do ASO, bo mnie z pewnością wyśmieją i powiedzą, że przy takim mrozie to normalne :\
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem