Cytat:
A po co miał w 1,5 rocznym samochodzie wymieniać świece ?
|
A co ma do tego wiek auta? Świece się wymienia jak któraś padnie albo jak z uruchamianiem silnika są problemy. Wydajność świec spada wraz z wiekiem aż kompletnie nie nadają się do pracy.
Cytat:
Ja mam jeszcze oryginalne - 5 rok leci
|
No nic tylko pogratulować ale sprawdzałeś czy na pewno masz sprawne?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W temp do -5 możesz nawet nie zauważyć że któraś jest padnięta a dopiero koło -15 -20 zaczynają się schody. Po za tym z mojego doświadczenia a jeżdżę już od 12 lat dieslami po takim okresie na bank nie masz sprawnych świec żarowych. Nooo ale mogę się mylić
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
U mnie jest tak że gdy po pierwszym grzaniu nie zapalę a odczekam powiedzmy 30 sekund to przy drugim kontrolka się nie zapala lub zapala na ułamek sekundy tylko i wtedy jest taki efekt właśnie
|
Wraz ze wzrostem temp świec spada ich rezystancja w rezultacie wzrasta ich moc. Zapewne w mondku jest moduł który to mierzy i jak rezystancja świec jest mała to nie pozwoli ci ich drugi raz tak samo długo grzać. Druga sprawa to jak padnie jedna świeca to o wiele większy prąd przechodzi przez 3 pozostałe i w efekcie czas ich życia dramatycznie się skraca. Ja mogę zagrzać dwa razy tzn pierwszy długi a drugi po 30 sekundach krótszy tzn np 1-2sekund. Skoro tak to prawdopodobnie właśnie to o czym piszesz świadczy o tym że twoje świece są do wymiany.
Natomiast napisałeś że nie uruchomiłeś silnika? Jak to nie uruchomiłeś za pierwszym razem? W focusie przy max -25 stopniach uruchamiałem tego diesla i zawsze odpalał za 1 razem. Miałem akcje z paliwem - tzn odpalił a później stanąłem po 3km ale to była wina tego że nie dolałem depresatora do paliwa ale silnik nawet w takie morzy zawsze za pierwszym razem odpalał. Zdarzyło się tak że nie pracował równo po uruchomieniu ale to oznacza zawsze padniętą świece - po wymianie było OK.