Cytat:
|
Wszystko zależy od temperatury i jak szybko chcesz ruszyć. Jak jest -15 to nie ruszaj po sekundzie od uruchomienia silnika ale poczekaj z 1 min aż chociaż olej w misce się troszkę rozgrzeje. Nikt nie mówi tutaj o czekaniu do rozgrzania silnika ale jest taki parametr - jak temp płynięcia i w przypadku syntetyków jest ona bardzo nisko nawet -50 i na to laicy zwracają uwagę. Tymczasem jest jeszcze zależność lepkości oleju od temp i ten parametr mówi w jakiej temp olej pracuje najlepiej a w jakiej już nie - przy temp -15 olej ma konsystencje sztucznego miodu - zanim trafi do wszystkich kanałów olejowych w silniku trochę minie - w tym czasie silnik jest w zasadzie bez smarowania.
Druga sprawa nie wiem czy zauważyłeś że 1.8 tdci jak puszczasz powoli sprzęgło komputer sam dodaje gazu o jakieś 200-300obr a to wystarczy aby ruszyć bez gazu. Korzystaj z tego, jak silnik jest zimny obchodzę się z nim delikatnie tzn że nie przekraczam 2000obr/min i jadę spokojnie. Jak ruszam to czekam az sam doda gazu i jak juz ruszy to ja dodaje. Żadnych kangurków nie ma - to kwestia wyczucia. Wiem skąd się to wzięło. W poprzednim focusie MK I 1.8 tdci nie było tego i w rezultacie łatwo było zdusić silnik teraz w zasadzie nie ma tego problemu a auto o 250kg cięższe.
|
Stary - to zjawisko wystęuje nawet wtedy, gdy na zewnątrz temperatura jest "grubo" na plusie, więc to nie to. Zjawisko jest mniej odczuwalne, gdy dynamicznie przyspieszam. Gdy jeżdżę w trybie "emeryt", wskazówka częściej na dłuższe chwile "odwiedza" zakres: 1400-1900 i wtedy jest "wibracja", ale nie jest to zjawisko "turbodziury", ale coś innego....Serwisy mają jedną odpowiedź - komputer nie rejestruje błedów. Cyborgi.