View Single Post
Stary 05-02-2012, 15:37   #13
mk1wawa
ford::beginner

Model: focus
Silnik: diesel 1.8 TDdi
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Wycieraczki nie działaja, bezpiecznik sie ciagle przepala.

Zeszłej zimy kiedy wycieraczki były prawdopodobnie przymarznięte do szyby i je uruchomiłem, spalił się bezpiecznik. Wymieniłem na nowy 20A zgodnie z instrukcją na tabliczce i do września ubiegłego roku wszystko było ok. Przy uruchomieniu wycieraczek ponownie spalił się bezpiecznik i kilka następnych. Poruszałem całym mechanizmem nalałem preparatu smarującego na wszystkie ruchome elementy i na miesiąc spokój. Później znowu spalił się bezpiecznik. Pojechałem do znajomego mechanika rozebrał cały mechanizm ale okazało się że jest ok, wszystko pracowało lekko dodatkowo wyczyścił i nasmarował. Złożył i po uruchomieniu sprawdzaliśmy wszystkie tryby pracy przez około 15 minut i było ok. W momencie kiedy wycieraczki jeszcze pracowały docisnął kostkę do silnika wycieraczek i w tym momencie spalił się bezpiecznik, dodatkowo powiedział, że przewody są mocno nagrzane ale nie wie czy to normalne po takiej 15 minutowej pracy wycieraczek.
Wykluczony jest zatarty mechanizmem.
Porady mechanika do weryfikacji:
- silnik ale on cały czas pracuje więc chyba to nie w nim problem
- instalacja, kostka, zwarcie - proszę o poradę co sam mogę sprawdzić
- czy przekaźniki mogę mieć coś wspólnego z takim problemem ? jeżeli tak to czy zamiana przekaźników w moim FF przodu na tył jest możliwa i gdzie się znajdują (prośba o jakieś zdjęcie poglądowe lub szczegółowy opis) ?
- przełącznik wycieraczek ?

Z góry dziękuję za wszystkie porady. pozdrawiam
mk1wawa jest offline   Odpowiedź z Cytatem