Cytat:
|
Dokładnie EGR jest zamknięty tylko i wyłącznie z pedałem w podłodze
|
Zamyka sie jak tylko silnik dostaje obciazenia, wiec przy kazdym ruszeniu sie zamknie.
Otwarty jest tylko na postoju i przy jezdzie ze stalym obciazeniem (wtedy sie czysci).
Cytat:
|
Wniosek: Żadnych minusów nie zauważyłem. Jedynie auto klekocze i huczy na tym mrozie, ale raczej EGR nie ma tu większego znaczenia.
|
Check - wyskakuje co jakis czas (na pewno w 2.0 tdci i w wielu mniejszych zalezenie od jazdy, ale najwiecej przy delikatnej jezdzie)
Ja porownywalem klekot 2.0 tdci (dwoch) na zimno przy zaslepionym i bez zaslepienia i jest roznica i to spora. Z zaslepionym klepie duzo glosniej na zimno. Na cieplo nie ma roznicy.
Cytat:
|
...Ale EGR i tak na trasie jest zamknięty, zatem to nie ma wpłuwu wielkiego.
|
Otwiera sie kiedy silnik nie ma obciazenia (pedal w jednym miejscu). Wtedy najlepiej sie czysci.
Cytat:
|
J...oprócz tego, że samochód trochę szybciej i agresywniej reaguje na gaz to w zimie delikatnie, na prawdę minimalnie szybciej się nagrzewa.
|
EGR przy przyspieszaniu i tak jest zamkniety wiec zaslepiony moze miec wplyw wylacznie na psychike (chyba ze porownujesz do stanu kiedy byl zakleszczony w pozycji otwartej to bedzie roznica).
EGR po odpaleniu puszcza gorace spaliny do silnika, zeby delikatniej pracowal i sie szybciej najgrzal. Jezeli auto ma grzalke spalin to przez nia tez spaliny grzeja szybciej silnik (dotknij rure od EGRa do silnika kilka sekund po odpaleniu auta).
Cytat:
We wszystkich fordach silniki są takie same, nie ma czegoś takiego że w mondku 2.0TDCi jest mocniejszy niż w Focusie, jeżeli ktoś chce mocniejszy silnik to wybiera 2.2TDCi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Sa 2 rozne rodzaje silnikow 2.0 i 2.2 tdci:
DW10 - 2.0 tdci z PSA na wtryskach Siemensa - w Focusie II i Mondeo IV, S-Max, C-Max, Galaxy, Kuga
DW12 - 2.2 tdci zaprojektowany przez Forda, a nie PSA (zgodnie z umowa za uzyczenie DW10) na wtryskach Boscha - Mondeo IV, S-Max, Galaxy itd
ZSD420 - 2.0 tdci - silnik Forda na ukladzie Delphi - Mondeo III, Jaguar
ZSD422 - 2.2 tdci - silnik Forda na ukladzie Delphi - Mondeo III, Jaguar, Transit, Defender
Niech mi ktos wytlumaczy JAKI JEST SENS ZASLEPIANIA EGRa jezeli przy normalnej jezdzie i prawidlowym uzytkowaniu nie ma z nimi problemow, samo zaslepienie sprawnego EGRa nie daje zadnych pozytywnych rezultatow, a silnik nie dostaje prawidlowego (zalozonego) powietrza/spalin?