Właśnie zainstalowałem nowy akumulator. Poprzednio był włozony aku Centra Plus Calcium czyli wg producenta wapniowo/wapniowy. Nie wiem ile lat ten akumulator funcjonował w aucie ale padł chyba częściowo z mojej winy - brak kontroli stanu akumulatora we właściwym czasie.
Rozglądając się za nowym pytałem w ASO w Łodzi. Zamiast Motorcrafta za ca 500zł oferowali Vartę Silver bądź Blue (notabene też Ca/Ca). W ASO w Płocku proponowali też Motorcrafta, na temat innych marek nie chcieli się wypowiadać.
Ostatecznie, bazując na braku jakichkolwiek problemów z akumulatorem Centra Plus Calcium do tej pory, wybrałem dostępny na miejscu akumulator Centra Plus CB500.
Ciekawa sprawa, dzisiaj sprawdzałem napięcie ładowania. Miernik pokazywał 14,38V a po włączeniu świateł mijania 14,45V. Jak to zinterpretować, wyższe napięcie pod obciążeniem?
W mojej starej Skodzie Forman napięcie ładowania nieco spada po włączeniu światel. No ale akumulator (Centra Standard) w Skodzie też juz trochę starawy jest
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..