View Single Post
Stary 07-02-2012, 19:52   #45
maureliusz
ford::expert

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: jaki największy akumulator da się włożyć ?

I wszystko od nowa... Przecież już wszystko zostało napisane. Kolega takie poczynił wykłady i co? Nikomu się czytać nie chce czy jak.

- ludziska napięcie jest ściśle określone w wąskich granicach, znaczy się prawie określone, bo ford sobie wymyślił ten inteligenty system, którego moja głowa nie pojmuje. Nie wiem czemu czasami spada napięcie ładowania do 13.9V nawet w lato, skoro każda instrukcja AKU mówi o min. 14.1. Tego nie ogarniam.
- prąd ładowania reguluje regulator i nie puści Wam 150A :-))
- normalne, że rozładowane AKU ma mniejszą rezystancję i ciągnie więcej prądu. W miarę ładowania to się stabilizuje. Podtrzymywane jest jednak napięcie 14.1-14.4V - zgodnie z instrukcją.
- większe AKU=większa pojemność, czyli więcej ładunku, czyli dłużej możecie kręcić w zimie.
- z ładowaniem sobie poradzi, tylko będzie go najwyżej dłużej doładowywać, czyli podczas dłuższej trasy. Przecież nie będziecie AKU ładować prądem 10A.
BTW: ja przełożyłem to 30tki altek z poloneza, AKU ma...110Ah i jakoś daje radę ten altek.

Jedyne ale... W systemach inteligentnego ładowania nie wiem jak jest cały system "zgrany". Może być tak, że jest z optymalizowany pod kątem AKU o mniejszej pojemności i jest coś, czego my nie wiemy, a tu strzępimy jęzory.