View Single Post
Stary 07-02-2012, 23:37   #55
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: jaki największy akumulator da się włożyć ?

dokladnie tak..niestety ja dopuscilem ze moj akumulatorek mial tylko 1/2 elektrolitu i tak moglem jezdzic kilka lat od kiedy kupilem samochod z brakujacym elektrolitem.

Odratowalem go choc juz we wrzesniu niechial odpalac to teraz w zimie odpalal tak jak we wrzesniu..czyli ledwo ledwo ale odrazu odpalal po 2 sekundach krecenia najpozniej wiec jakos przetrwal. Jednak poczekam do konca zimy i chyba kupie nowy bo jak mam kupic magazynowe lezaki na przyszła zime to chyba teraz lepiej kupic.

Ale ze swojego akum. wylalem sporo kolorowego osadu wiec juz wiadomo ze tej sporej czesci nie dalo sie odratowac wogole.

Jednak powiem szczerze ze jak kumpel zamiast oddac akum do sklepu to oddal mi a ja mu dalem inny stary-a odratowalem jego to bylem zaskoczony procesem odsiarczania ze to az tak moze zadziałac dobrze. Ale z jego akumulatorka nie wylał sie w ogóle żaden osad z dna.

PS. zapomnialem dopisac ze ja kilkarazy przelewałem akumulator a na koncu 1-raz zalanie kwasem-ladowanie-a pozniej znowu-wylanie -zalanie kwasem i ladowanie.

jednorazowe wylanie elektrolitu i jednorazowe plukanie nie przynosi takich rezultatow jak kilkurazowe. ale wiadomo ze ja to robilem dla siebie a koszt elektrolitu i wody jest znikomy.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 07-02-2012 o 23:42
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem