View Single Post
Stary 08-02-2012, 18:14   #374
Szejk.Ahmed
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: T
Silnik: Najlepszy
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Padła już druga turbosprężarka. Co jest nie tak ?

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nieda sie zmienic calego zaworku egr bez wykonania adaptacji..albo potrzeba miec przy tym naprawde wiele szczescia. Byc moze cie o tym nawet nie poinformowali poniewaz procedura serwisowa mowi ze p[rzy wymianie egr konieczna jest adaptacja nowego egr-a.

Potencjometr ktory jest zawarty w egr jest bardzo dokladny i czuły.
Praktycznie niemozliwe jest aby znalazly sie 2 takie EGRy o tych samych wartosciach pomiarowych tymbardziej ze za pierwszym razem kazdy zaworek jest adoptowany w samochodzie i ustawiane są jego graniczne wartosci.
Tylko ja byłem na serwisie i przy mnie go montowali bo z dyrektorem BemoMotors rozkminialiśmy inny problem i po wymianie zaworu nic nie kalibrowali.A zawór kupowałem w sklepie internetowym Forda.
Po tej operacji po ok 2 tyg.zawór został zmieniony na stary i potem po tygodniu z powrotem na nowy.''te operacje były potrzebne aby wyeliminować przypadłość nadmiernego dymienia na czarno''sprawdzane było po prostu wszystko ''wtryski,zawór egr,przepływka,turbo'' a problemem był soft i po jego aktualizacji problem z dymieniem znikł.
Tak więc zawór był w sumie 3 razy zmieniany i nic nie kalibrowałem.