View Single Post
Stary 09-02-2012, 23:20   #33
Mar78
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus MKII FL kombi SilverX
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: jaki akumulator do fuzji

Nie chcę się sprzeczać, ale zawsze mnie uczono, aby pojemność nowego nie była większa niż 10% pojemności starego.
Czyli w naszym przypadku 60Ah * 1,1 = 66Ah

Polecam artykuł

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A kiedy zniknęły te samochody z ujemnym bilansem energetycznym? Jakaś mądra dyrektywa UE zakazująca "ujemnego bilansu" wyszła? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiem, wiem... Odpowiesz mi: "wraz ze zniknięciem prądnic". Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Generalnie rozumiem o co Ci chodzi, bo teoretycznie masz rację. Z zasady dla nowych aut bilans jest > 0. Ale ja jestem uparty i podam Ci prosty przykład (skrajny): diesel, warunki pogodowe -24*C, włączona ogrzewana tylna szyba i wentylator nadmuchu, trasa 5km, w tym 4 gaszenia auta i postój z wyłączonym silnikiem za każdym razem po 15min. Bilans dodatni wyjdzie? Nie sądzę.
Dla własnej satysfakcji, akumulator można wsadzić nawet z Ikarusa, tylko proste pytanie: "po co?"
Niedoładowany aku bardzo szybko się zasiarczy i traci swoje właściwości, a to wygeneruje kolejne koszty.

Ostatnio edytowane przez Jitter ; 22-04-2013 o 22:42 Powód: Nie cytujemy całych wypowiedzi poprzedników.
Mar78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem