Temat: [Mondeo 2007-2014] pływanie i niepewne prowadzenie
View Single Post
Stary 10-02-2012, 09:38   #17
smoki3
ford::average

Model: [Mk4] Ford Mondeo 1,8 TDCi Silver X Kombi
Silnik: 1,8 125KM M6
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: pływanie i niepewne prowadzenie

Cytat:
Witam ponownie, udało mi się zamknąć temat myszkowania i niepewnego prowadzenia - otóż po ponownej zbieżności w ASO zakupiłem nowe oponki zimowe GOODYEAR Ultragrip8 205/60R16.... i jak ręką odjął - auto się prowadzi świetnie - mogę zaryzykować że lepiej jak firmowy Passat jest pewne na zakrętach a wyprowadzenie go z toru jazdy jest znacznie trudniejsze niż wcześniej - stare opony to jakaś zimówka Dunlop 215/55R16

Uff... kamień z serca - raz jeszcze dziękuję za porady - przyznam że dzięki forum postanowiłem spróbować wymiany opon

pozdrawiam,
Cieszę się, że przewalczyłeś problem.

Po starym aucie zostały mi roczne zimowe Kormorany, założyłem je do Mondeo. Zakładał i montował mi je oczywiście wulkanizator. Po pierwszym wyjeździe do Warszawy byłem przerażony, bo samochód pływał po całej jezdni podczas pokonywania zakrętów. Wiedziałem, że nie może być to wina zawieszenia, ponieważ na letnich oponach wszystko było O.K. Po powrocie do domu sprawdziłem ciśnienie w oponach, brakowało po kilka dziesiątych. Dopompowałem powietrza i efekty pływania jak ręką odjął.

Pozdrawiam.
smoki3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem