View Single Post
Stary 10-02-2012, 20:17   #1
pewal
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1,6 Duratorq 90KM Diesel
Rocznik: 2008
Domyślnie usterka silnika potem żółta kontrolka silnika

Witam, jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość.
Mam Focusa od 2 tyg poleasingowy, 53tys przebiegu. Diesel, 1.6 90koni, prawdopodobnie stał kilka miesięcy w komisie.
Na przeglądzie bylo wszystko ok, jedyne co zauważyli mechanicy to nieszczelność gumowej rury łączącej intercooler ze sprężarka czy coś w tym stylu. Po 2 dniach stojąc przy prawym kole usłyszałem dziwne cykanie coś jak w starych autobusach jelcza tylko dużo delikatniejsze. W serwisie powiedzieli ze to rozrząd, prawdopodobnie na pasku osadził się osad. Oczyścili go sprezonym powietrzem. Cykanie ustało na 2 dni... i znowu...
Wątpie jednak żeby to miało większe znaczenie.
Ponadto zauważyłem, że na drugim biegu podczas przyspieszania gałka skrzyni biegów wibruje.
Przy wyłączaniu silnika czuć szarpnięcie.
A spalanie oscyluje wokół 7 litrów po mieście, a w trasie koło 5,5. troche dużo...
Nie wiem czy to normalna praca diesla bo jest to mój pierwszy samochód tego typu i nowej generacji. Wcześniej jeździłem starym benzyniakiem...

Dziś po krótkiej i delikatnej jeździe pojawił się komunikat komputera: usterka silnika... po wyłączeniu i włączeniu silnika niby wszystko było ok jednak po chwili jazdy to samo. po czym pojawiła się żółta kontrolka silnika. Dodatkowo zauważyłem niespotykany do tej pory szybki wzrost temperatury.
Jutro jadę do serwisu jednak denerwuje się. Proszę o opinie.
Pozdrawiam
Paweł

Ostatnio edytowane przez pewal ; 10-02-2012 o 21:34
pewal jest offline   Odpowiedź z Cytatem