View Single Post
Stary 11-02-2012, 16:09   #41
Yabollek
ford::average

Imię: Grzesiek
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0L Duratorq DI HPCR (125PS)
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: do wszystkich tych którym zapaliła sie kontrola świec w te mrozy !

Cytat:
Napisał JARZAB777 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam pytanie czy podczas przyspieszenia na zimnym silniku nie tak całkiem zimnym skazówka temperatury lekko powyżej 40 ok 3 km jazdy podczas tych mrozów też ma prawo wyskoczyć kontrolka świec
Jak najbardziej. Mnie filtr paliwa "zatkał" się podczas jazdy.
Paliwo w układzie nie jest podgrzewane (filtr również) w mk3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli więc podczas jazdy temperatura spadnie w dół może okazać się że filtr nie będzie w stanie przepuścić paliwka do silnika.

Ja tak miałem podczas jazdy przy -20 (na starym filtrze paliwa), wyjechałem z garażu, przejechałem około 50km i auto umarło (sprężynka, szarpanie przy dodaniu gazu, gaśnięcie...) Po zatrzymaniu się już nie odpalił, pomogła wymiana filtra i zagrzanie autka (na szczęście miał mnie kto holować do domu).

Objawy mogą się również pojawić znienacka, jeśli np. jedziesz na lepszym paliwie i zalejesz gorszym którego CFPP (temperatura zablokowania filtra zimnego) jest niższa.

Ostatnio edytowane przez Yabollek ; 11-02-2012 o 16:14
Yabollek jest offline   Odpowiedź z Cytatem