View Single Post
Stary 12-02-2012, 17:54   #269
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Poprawa ogrzewania w 1.6 tdci prosty sposób

Panowie..do wszystkich...

zrobilem ostatnio male doswiadczenie...

na zewnatrz bylo okolo -22'C i jechalem w trase ..balem sie ze bedzie zimno..wiec przed trasa..garazyk..i zasloniecie calkowicie chlodnicy oraz IC -intercoolera. Ale nadmieniam ze termostat mam sprawny.

Efekt...ogroman roznica w nagrzewaniu sie silnika..stwierdzilem ze jak jest -20'C to jak temp. dolotu bedzie miala 10-15'C to co mi to przeszkadza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

samochod zamiast po 30km nagrzal sie chyba po okolo 15km a ja mialem upal w srodku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

na trasie jednak stwiedziłem ze IC odslonie. dostep u mnie jest bardzo latwu wiec niema z tym problemu. Zostaly kartony na chlodnicy.
Odrau widac bylo roznice.
Z zatkanym IC samochod byl rozgrzany calkowicie... a jak tylko odsloniłem IC temp. silnika nieznacznie sie obnizyla.Ale i tak juz nie spadała bardzo.

Tak czy siak..w duze mrozy ale na odcinkach do 40-50km warto zasłonic IC.
naprawde duzo to pomaga a chlodzenie powietrza ktore na dolocie ma -15'C czy -20 jest chyba zupelnie zbyteczne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem