View Single Post
Stary 13-02-2012, 12:06   #634
ms_lodz

Domyślnie Odp: Migająca sprężynka - po raz kolejny.

Witam wszystkich.
Opiszę w skrócie swoje przypadłości, może komuś się przyda.
Od trzech zim miałem kłopoty objawiające tzw. migającą sprężynką.
Gdy temperatura spadała poniżej -12-14C, odpalałem swego mondka bez problemów, ale w czasie jazdy nagle "sprężynka", potem auto gaśnie. Rozruch i znów to samo, czasem po kilku minutach a czasem co chwilę. kłopoty nasilały się, nawet na wolnych obrotach nierówna praca i gaśnięcie. Zeszłej zimy przy pierwszych takich kłopotach wymieniłem świece żarowe, filtr paliwa, wlałem do ropy dodatki, i nic to nie poprawiło. Komputer oczywiście pokazywał słynny błąd 0251. Gdy temperatura powietrza wzrastała nocą i zbliżała się do zera, problem samoistnie się rozwiązywał. Tej zimy, 12 dni temu, temperatura na zewnątrz -17C i znów to samo. Spędziłem dużo czasu na forach analizując przypadki wielu uzytkowników i po eliminacji zostały mi dwie możliwości: filtr paliwa lub samo paliwo. Bak miałem pełen, więc postanowiłem zająć się pierwszą opcją. I był to strzał w dziesiątkę. Od paru lat instalowano mi zamiennik jednej z polskich firm, teraz poprosiłem o filtr paliwa Delphi. Po tej wymianie problemy się skończyły, noce poniżej -20C, a autko śmiga jak nowe.
  Odpowiedź z Cytatem