View Single Post
Stary 18-02-2012, 17:02   #9
Snajper_881

Domyślnie Odp: Jakie dawac obroty silnika, by uklad by w optymalnym stanie?

Cytat:
Napisał AmaterasuX Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
na zimnym wiem, zeby nie katowac bo moze filrt oleju wywalic, jesli olej jest za gestny. tak mi mechanik mowil. Na zimnym nie ciagne, ale na cieplym wczoraj dowalałem 4000 i musze powiedziec, ze jest naprawde dynamiczny. ale nie wiem czy dobrze tak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A masz smołę w aucie czy olej? Zmien mechanika...
Nie depta się na zimnym silniku, zimnym oleju i gęstym oleju ze względu na budowę turbosprężarki.
Co do dynamiczności, jest dokładne na odwrót. Zimny diesel jest badziej dynamiczny, zuważalne gołym okiem, czego oczywiście robić nie wolno.

Cytat:
Mój sposób poniekąd związany z eco drivingiem
Jak jeżdżę spokojnie to 5 bieg i 1200 obrotów, oczywiście nie wolno wtedy gwałtownie przyspieszać!
Podczas hamowania silnikiem podwójne wysprzęglanie, podczas wyprzedzania, między gaz i redukcja.
Z rana zawsze czekam z minute zanim ruszę w drogę. Przed wyłączeniem zawsze czekam z 30-60 sekund.

Zmiana biegów szybka aby się wpasować w obroty.
Podczas szybkiej jazdy to zależy od biegów, ale zawsze zmieniam tak aby utrzymać się w maksymalnym momencie czyli 2100obrotów w moim wypadku.
Jeżdżę już tak ponad 130.000km
Taa...SrebrnaStrzała i Twoje rady...
Ty masz cywilizowane auto czy ursus ?
  Odpowiedź z Cytatem