Temat: [Mondeo 2000-2007] Recenzja eksploatacji
View Single Post
Stary 19-02-2012, 18:45   #337
jaho
ford::beginner

Model: focus
Silnik: 1,5 tdci
Rocznik: 2017
Smile Odp: Recenzja eksploatacji

Mam Mondka MKIII 2005 po ostatnim lifcie 2.0 tdci 130 km ,kombi w wersji trend (ma wszystko o oprócz skóry i ESP- nie jest całkowitym golasem) ,obecny przebieg 149 tyś km ,samochód przyprowadzony z Włoch w 2008 roku z przebiegiem 100 tys km.Całkowicie przypadkowy zakup poprostu okazja( od kuzyna mieszkającego we włoszech) .Po zakupie auta przez pierwsze miesiące ekspoloatacji bałem sie nawet na ten samochód spojrzeć bo tyle sie naczytałem na temat tej marki i modelu o jego awaryjności a wszczególności o silniku TDCI ile to trzeba ostrożności aby nie zalć tzw syfiastego paliwa a filtr paliwa wymieniac razem z olejem najlepiej co 10 tyś km itd.Jeżdżę nim już ponad 3 lata ( wymiany oleju i płynów ekspolatacyjnych zawsze o czasie ) i stwierdzam ,że jest to całkiem fajne i mało awaryjne auto.Do tej pory wymieniłem klocki ham., tarcze ham . , łożyska w przednich kołach, małą dwumase , rolki, napinacz i pasek. Wymiana tych cześci oczywiscie przez okres 3 lat. Jak narazie odpukac auto spisuje sie dobrze .W Ostanie mrozy - 25 stopni c. odpalał za pierwszym razem . Prawdą jest ,że od początku samochód jeździ na paliwe ON Ultimate tankowanym na BP ( innego paliwa nie zalewam) , trochę to kosztuje i przyznam sie ,że codzienna eksploatacja w tej chwili przy cenie paliwa ponad 6 złotych dla średniego budżetu domowego jest poprostu za droga. Zastanawiam sie nad modelem benzynowym ,ewentualnie z gazem ale słyszałem ,że gaz w fordzie to kiepski pomysł dla silnika .
Tak całkiem juz na koniec jeżeli bym miał wystawic ocenę Mondkowi to była by to mocne 4+ a nawet dałbym -5 ten minus to tylko za cene paliwa ale to nie jest wina modelu z tdci tylko rynku paliwowego .
jaho jest offline   Odpowiedź z Cytatem