View Single Post
Stary 20-02-2012, 01:47   #187
Jim
ford::average

Imię: Jakub
Model: Był S-Max 2.0 TDCi teraz jest XC90 :)
Silnik: 4.4 V8 315 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Navigacja Blaupunkt NX SP 5.1

Cytat:
Napisał multimen Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakby miał ktoś foty wnetrza NX przydaly by sie w ocenie sytuacji
Witam.
tak się składa że dwa dni temu wybebeszyłem swojego NX'z i rozebrałem można powiedzieć na czynniki pierwsze. Cel był prosty wyczyścić napęd DVD (i czysta ciekawość konstrukcji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) ponieważ coś porysowało płytę (a wcześniej była dawna do renowacji i działała), więc przypuszczałem że może ktoś coś tam wepchnął ewentualnie NX coś zassał do środka (ma wentylator jak zasilacz PC).
Ale wracając do tematu mam dobrą dokumentację foto całego urządzenia łącznie że zdjęciami makro poszczególnych układów jak i całych płytek PCB. Sam zamierzałem poszukać informacji w sieci na temat tych elementów. Też mnie ciekawi kwestia jakiego OS'u użyto w NX gdzieś kiedyś przeczytałem że to jakiś klon/pochodna Linux'a.
I czy dało by się jakimś sposobem dobrać do niego. Niestety nie jestem mocny w developerce więc jeśli masz zapał i możliwości w tym pogrzebać to chętnie podeślę fotki wnętrzności.
Mnie zastanawia jeszcze jedna kwestia, w kontekście problemu z nośnikiem DVD, jego podatności na zarysowania, jaki i oczywistych wad napędu optycznego (dużo części ruchowych, no i laser nie jest wieczny) a mianowicie czy nie dało by się zastąpić napędu DVD czytnikiem kart SD tak jak to ma miejsce w nowszej wersji NXa.
Z tego co się zorientowałem DVD jest produkcji Panasonica a podłączone do jednostki centralnej taśmą płaską jak w laptopach (nie policzyłem ilości żył ale to jest do ustalenia)
W kwestii fotek proszę o kontakt na PW.
pozdrawiam

pozwoliłem sobie na edycję bo:
poszukałem trochę i pierwsze wyniki pokazują że np. czytnik DVD jest identyczny jak w tym Kenwood'zie (identyczna płytka i nadruk modelu j76-0163-12)
link do dokumentacji kenwooda: http://www.diystash.com/index.php/co...car?Itemid=502
a tu wynik poszukiwań napędu CD (oznaczenie: bp7-va3) : http://www.powercomponents.nl/websho...rtcode=BP7+VA#
Może komuś się przyda np. w poszukiwaniu dawcy padniętego napędu gdyż wymiana to naprawdę banał odkręcić 2 śrubki i odpiąć taśmę od płyty głównej - prawie jak w PCcie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Natrafiłem też na CV jakiegoś kolesia z Indii co pracował przy produkcji softu do tego typu urządzeń. Wymienione są tam też technologie i narzędzia(jak np. K2L-ATS). Może kogoś zainteresuje:
http://www.postjobfree.com/resume/e9...luru-ka-560054

Ostatnio edytowane przez Jim ; 22-02-2012 o 21:00
Jim jest offline   Odpowiedź z Cytatem