View Single Post
Stary 20-02-2012, 13:16   #11
piotrvars
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6 ZETEC-SE 101KM
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Zmiana modułu komfortu na wspierajacy pilota

Cytat:
Napisał moons Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po pierwsze, to patrząc na twój rocznik to nie masz moduł ZV tylko GEM, po drugie zerknij za schowek i zobacz co tam jest, gwarantuję że na 100% GEM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam
Będąc w fordzie powiedziano mi, że jeśli są problemy z dorobieniem kluczyka to pewnie wina GEM bo "Stare" Fordy tak mają, że w wyniku wprowadzonych przez Forda zmian, ze względu na ekologię zaczęto stosować cynę o niskiej zawartości czegoś tam i dlatego w tych rocznikach często występują tzw. zimne luty w modułach.
Dodał także, że znalezienie takiego samego Gema na rynku wtórnym jest trudniejsze od wygrania w lotka, bo w zależności od tego czy był to kombi, diesel, inna wersja wyposażenia w każdym występował inny rodzaj modułu

Tak jako ciekawostka: Stwierdzenie "stary" w czasie pobytu w serwisie pierwszy raz usłyszałem już po trzech latach, po zakupie nowego Focusa i polecono mi zakup bieżącego modelu, mimo przejechanych 25 tys km. Pracownik, który to stwierdził sam porusza się samochodem blisko 15 letnim.
Zaczynam powątpiewać w jakiekolwiek umiejętności niektórych serwisów forda po za wymianą żarówki.
piotrvars jest offline   Odpowiedź z Cytatem