Cytat:
|
a skad wiesz ze twoj modul nie obsluguje pilota?
|
Sprawdziłem wczoraj i jest różowiutki jak pupcia niemowlaka
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
|
Na jakim słupku?????
Moduł ZV bo o takim mowa jest za schowkiem pasażera. Otwieramy schowek, ściskamy ścianki i otwieramy na maxa. Jeśli jest mały różowy to nie ma obsługi pilota jeśli jest jakikolwiek inny to moduł obsługuje pilota.
W każdym kluczyku jest pastylka immo, dodatkowo w kluczyku może być pilot (popularnie nazywany jajkiem)
Aby zakodować immo z klucza do auta trzeba mieć dwa fabryczne klucze. Żeby zakodować pilota wystarczy jeden kluczyk.
Jeśli jest tylko jeden kluczyk to pozostaje ASO i dopisanie klucza w ASO lub jakiś magik od kluczy i klonowanie immo.
A tak poza tym to wszystko jest już kilka krotnie opisane na forum i nie ma co się tu rozwodzić.
Pozdrawiam
|
Czyli reasumując, żeby dodać pilota, mając już odpowiednie ZV (zielona nalepka, itp), wystarczy jeden kluczyk? Pytanie, czy konieczne jest przenoszenie pastylki i zabawa w przycinanie grotu, czy wystarczy, ze pilot (np jajko bez grotu - sama obudowa) będzie sobie dyndał na breloku.
Pojawiło mi się inne pytanie studiując listę modułów natknąłem się na autoalarm, czy po kupnie ZV alarm będzie działał, czy do tego potrzebne jest specjalne okablowanie?
Pozdrawiam,
Paweł
Cytat:
|
Będąc w fordzie powiedziano mi, że jeśli są problemy z dorobieniem kluczyka to pewnie wina GEM bo "Stare" Fordy tak mają, że w wyniku wprowadzonych przez Forda zmian, ze względu na ekologię zaczęto stosować cynę o niskiej zawartości czegoś tam i dlatego w tych rocznikach często występują tzw. zimne luty w modułach.
Dodał także, że znalezienie takiego samego Gema na rynku wtórnym jest trudniejsze od wygrania w lotka, bo w zależności od tego czy był to kombi, diesel, inna wersja wyposażenia w każdym występował inny rodzaj modułu
Tak jako ciekawostka: Stwierdzenie "stary" w czasie pobytu w serwisie pierwszy raz usłyszałem już po trzech latach, po zakupie nowego Focusa i polecono mi zakup bieżącego modelu, mimo przejechanych 25 tys km. Pracownik, który to stwierdził sam porusza się samochodem blisko 15 letnim.
Zaczynam powątpiewać w jakiekolwiek umiejętności niektórych serwisów forda po za wymianą żarówki.
|
Mała sugestia, nie wiem jak łatwo jest otworzyć moduł GEM, ale może wystarczy, że elektronik posprawdza ścieżki i zobaczy o co chodzi, trudno mi uwierzyć, że elementy SMD mogą mieć zimny lut jak już to jakieś przewlekane.
Skoro i tak pewnie jak zasugerował Moons poszukasz nowego to może gra jest warta świeczki.
Pozdrawiam,
Paweł