Odp: Uszkodzony sterownik pompy paliwowej
Ja musiałem wymienić tranzystor na sterowniku pompy wtryskowej vp44.
Ale od czego sie zaczęło, czasami przy temp. zerowych czasami zakręcił rozrusznikiem ale niedpalił, czasami tak sie działo, ale całe lato przejeżdziłem bez problemów, az na jesień również odpalał czasami czy zimny czy ciepły niemiało znaczenia. Po pewnym czasie po wymianie pompy wspomagania i wody, U mechanika odpalił, po zgaszeniu juz sie niodezwał. Co było przyczyna (oddałem samochód do elektromechanika) na wstępie sprawdził tranzystor na pompie wtryskowej(robi cały czas przy tym to wie co i jak pada w jakich silnikach) więc wymienił ten tranzystor) ze swojego doawiadczenia mówił ze te tranzystory padają co ok. 150 tyś.( poprodtu pasta termoprzewodząca sie zestarza i nieodprowadza od tranzystora ciepła i wprosty sposób się przepala.) i zapalał ale niezawsze, więc pożniej szukał zakłuceń na całej instalacji wraz z oscyloskopem. Po wieczorze poszukiwań znalazł, coś nie grało z jakimś przekaźnikiem w skrzynce bezpieczników pod maską. Niepowiem ci dokładie z którym bo nie wiem. i do tej pory smiga bez zadnych problemów.
|