,,dokładnie.. wodór tankowany jest tak samo jak gaz ... jedynie jego otrzymanie jest drogie``
Tylko po co ? W całej instalacji HHO na raz jest tylko 1 szklanka mieszaniny wodoru i tlenu . To co w rurkach . A i to ucieknie jak sami wcześniej pisaliście .
Czy drogie jest uzyskanie ? Dwie żyletki + kabel i wtyczka - do wody i gotujemy , mamy elektrolizę . Cały problem to z prądu stałego zasilić generator i nie zagotować wody .
Może nie najbardziej wydajna metoda , ale działa , to :
- włącznik do kierunkowskazów + przekaźnik np światła dzienne + kable + butelka + 2 blaszki
- podłączyć do akumulatora
- i mamy mieszankę gazów .
Koszt to około 50 zł i 1 godzina pracy . Taniej się chyba nie da . Aha zapomniałem o rurkach - 2m po 1 zł/ m .
Wydajność generatora - 1 litr mieszanki gazów na minutę , To na godzinę 6o litrów . Na dobę to 1,44 metra sześciennego . Zimą piecyk gazowy CO średnio zużyje 7 m gazu . A chodzi cały dzień . Czy to mała wydajność HHO ?
Częstotliwość włączeń generatora , innego rodzaju budowa generatora , prąd 4 do 5 A , 12 V i wydajność rośnie do 4,5 metra sześciennego na dobę .
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę całą resztę teorii , np. kaloryczność wytworzonego gazu .
Ilość wytworzonego gazu mierzona przy tej samej powierzchni biorącej udział w elektrolizie .
Konstrukcja tego elektrolizera uzyskała patent w 1990 roku . Nie jestem w 100% pewny , ale prawdopodobnie ilość energii wytworzone dochodzi do 70% więcej niż energii zużytej na produkcję gazu . Jak i skąd , dalej nie wiem .