...no więc, nie mam fotek do wrzucenia, w misce czysto, smok czysty
...turbina zakupiona w TurboTec Jaworzno, wygladała jak absolutna nówka, żadnych oznak używania, przykręcania, po prostu nowa...koszt 1350netto, za zwrot starej gwarancja na 2 lata
...silnik wypłukany 2x, najpierw płukanka dolana do starego oleju, potem rozbiórka miski, czyszczenie smoka, przedmuchanie kanałów olejowych itd...dalej poskładanie, zalanie oleju (taniego) i filtra, znów płukanka dolana...po spuszczeniu montaż turbiny (bo całość mycia/pracy silnika wykonywana była bez turbiny) zalanie nowego oleju i filtra, turbina zalana olejem, próby rozruchu na wypiętych wtryskach, w celu wypełnienia ukł. smarowania olejem, następnie rozruch na odpiętym sterowaniu geometrią aby turbinka się nie wkręcała
...śruba z nowym sitkiem zamontowana
...turbina pracuje bezszelestnie, wstaje ładnie, pomiary bedę robił dopiero po ok. 200..300km bo nie chcę jej obciążać na max
...wnioski takie:
nie znalazłem żadnej innej przyczyny zużycia łożysk w turbinie poza
- przebiegiem 178tkm
- wcześniejszej jeździe z dużą zawartością oleju napędowego w oleju silnikowym, spowodowanym słabo działającym DPF oraz filtrem powietrza zawalonym tak, że nie było widać lamelek...a moc oscylowała w ok. 90KM
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.