Temat: [Transit 2000-2006] DRL - światla do jazdy dziennej
View Single Post
Stary 29-02-2012, 13:44   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: DRL - światla do jazdy dziennej

Cytat:
Napisał Tysonq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bo jeżeli podłącze + i - pod aku, czyli stałe zasilanie, to one będą się cały czas świeciły.
Nie, bo przekaźnik (u ciebie sterownik?) musi załączyć obwód.
Cytat:
Napisał Tysonq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
że pod postojówki (+) podłącza się pomarańczowy (sterujący)
Ja go nazwałem masowym...
-----------------------
Aby nie było wątpliwości: styki sterujące przekaźnika , oznaczone "1" i "2" powinny być podłączone:
- jeden do przewodu zasilającego światła postojowe (u ciebie to ten pomarańczowy),
- drugi do jakiegoś przewodu zabezpieczonego bezpiecznikiem, na którym pojawia się napięcie tylko po włączeniu stacyjki (ja dodatkowo mam tu włącznik, tak żeby móc decydować czy światła djd włączą się po włączeniu stacyjki, czy nie).
Cytat:
ten sterujący (+) po zapłonie, tylko gdzie go znaleźć?
Możliwości jest dużo, ja zdjąłem osłonę kolumny kierownicy i podłączyłem się do kostki stacyjki wsuwając trochę nieprofesjonalnie odizolowany przewód w kostkę - mocując go taśmą do wiązki; tam jest malutki prąd, nie musi być jakieś super połączenie...

Styki prądowe przekaźnika oznaczone "3" i "5":
- jeden do stałego plusa,
- drugi do lamp.
Ale tu bym też podłączył ten stały plus nie przy akumulatorze, ale do przewodu ze stałym napięciem i z bezpiecznikiem - jeżeli będzie zwarcie na masę, to spali się bezpiecznik, a tak to zacznie fajczyć się przewód, a to prosta droga do... dużych kłopotów.
==============================
Ten dodatkowy włącznik mam kupiony oryginalny fordowski od świateł typu "kogut" (był... najtańszy), włożony jest w wolne miejsce zamiast zaślepki po lewej stronie kolumny, wykorzystana jest wolna wisząca wtyczka oryginalnej wiązki (zawsze jakieś wiszą wolne pod deską) - więc w nocy przy włączonych światłach jest podświetlony jak wszystkie pozostałe; rozcięte są tylko przewody sterujące wiązki i podłączone do przewodu świateł djd. Nawet nie wiem do czego była przewidziana ta dodatkowa wtyczka...
Dodatkowo - oprócz podświetlenia - włącznik sygnalizuje światłem włączenie świateł djd.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 29-02-2012 o 14:36
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem