Temat: [Transit 2000-2006] Wymiana oleju do wspomagania
View Single Post
Stary 03-03-2012, 19:21   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Wymiana oleju do wspomagania

Ponieważ instrukcja nie przewiduje wymiany płynu (niby jest wieczny, ale wiadomo, że po 200 -300 tys.km to już jest... kisiel nie płyn) to trzeba go spuścić jak komu wygodnie, rozłączając jakiś przewód i podstawiając naczynie. U mnie mechanik chyba odkręcił przewód idący od zbiornika do pompy i wąż spuścił w dół. Samochód powinien mieć podniesiony przód, bo kręci się kierownicą w krańcowe położenia bez włączonego silnika.
Kiedy przestanie lecieć płyn (i tak nie zejdzie cały...), podłączasz wąż z powrotem do zbiornika, nalewasz płyn i wpierw znowu kręcisz w krańcowe położenia (układ się sam odpowietrza) - i u mnie tak robili chyba trzy razy, aż układ się prawie całkiem oczyścił.

Potem opuszcza się auto, odpala silnik i skręca w krańcowe położenia trzymając po kilkanaście sekund maksymalnie skręcone - dopełniając zbiornik. Kilka razy i... gotowe.

Płyn mieli oryginalny fordowski, w kolorze głębokiej czerwieni (wiśni, karminu...). Ford nie podaje ilości płynu, ale myślę że z tym płukaniem co najmniej 1 litr zużyli...