Cytat:
|
poczytaj sobie na forach tuningowych i każdy Ci powie, że box to zło.
|
Już czytałem... I powiem tak:
- jeżeli box jest zły (najczęściej analogowy i... tani) - to jest to zło,
- jeżeli box jest dobry (zawsze cyfrowy, z inteligentnym układem adaptacyjnym - niestety drogi) - to jest prawie tak, jak przy dobrym mapowaniu. Owszem - przyrosty (zwłaszcza mocy) są mniejsze, ale niewiele(box 12-14%, mapa 16-20%). Osiągany moment maksymalny bywa czasem nawet zbliżony do osiąganego przy mapowaniu (16-20%). I mówimy tu o zrobieniu auta do codziennej jazdy - bo jeżeli ciągniemy wynik w górę za wszelka cenę, to wtedy faktycznie tylko mapowanie ma sens.
- są różne układy wtryskowe, które różnie reagują na boxa; np układ CR Delphi (mój) jest tu mało wdzięcznym polem do działania, przyrosty są stosunkowo małe, a układ wrażliwy na zmiany. Ale np tddi jest tu wdzięcznym polem do działania...
- każdy dobry tuner woli zrobić mapowanie i hamować samochód, niż tylko założyć boxa i hamować - bo przy mapowaniu zarobek i pole do popisu większe niż przy sprzedaży boxa; więc jest oczywiste, że zawsze będzie twierdził, że mapowanie to jest to - mówię to bez żadnych podtekstów, to zdrowa postawa i popieram, a wybór niech należy do klienta...
- jeżeli wyrażać swoja opinię o jakimś urządzeniu, to powinno się to robić na podstawie własnego doświadczenia...
Ja mam V-powera założonego od trzech lat i jestem zadowolony. Mogę go zdjąć w trzy minuty i... wycofać inwestycję. Bez protestów silnika dojeżdża się w ustawieniach do 146PS/346Nm (seria 125PS/298Nm). Wyżej - wtryski zaczynają stukać przy mocnym depnięciu. Warunek (podobnie jak przy mapowaniu) - sprawne wtryski i pompa, znoszące bez protestów zwiększone dawki wtrysku.
Już po założeniu boxa i po hamowaniu auta, jakiś czas później regenerowałem wtryskiwacze i osiągi - zwłaszcza w górnym zakresie - znacznie się poprawiły (dół zawsze był dobry). Ale nie miałem okazji po regeneracji wjechać na rolki.
Dodam jeszcze, że są boxy, którymi można sterować pilotem.
----------------------------
Co do dobrego boxa do tddi - jest niestety droższy niż ten do tdci.