Temat: [Transit 2000-2006] DRL - światla do jazdy dziennej
View Single Post
Stary 08-03-2012, 23:57   #34
ziemek56
ford::expert

Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
Domyślnie Odp: DRL - światla do jazdy dziennej

W autkach rejestrowanych w PL musimy spełniać nasze wymogi które - dopuszczają osłabione światła mijania jako śdjd. MIJANIA - nie DROGOWE.

Oczywiście autka rejestrowane poza PL nie muszą spełniać naszych wymogów, tylko wymogi Kraju rejestracji. i muszą być uznane jako czasowo jeżdżące po drogach PL.
A, że w podanym VW drogowe są za Dzienne - nie powinien być zarejestrowany w PL.

Prosty przykład:
U mnie w Firmie były "Barkasy (DDR). na te czasy tylne przeciwmgłowe musiało się wyłączać automatycznie po zmianie świateł przednich na drogowe lub pozycyjne. niestety p/mg świeciły z pozycyjnymi i ... rejestrowałem je bez uwag, bo nie dało się sprawy wyłączyć. A NIE POWINNY PRZEJŚĆ. Tak się niestety ma u nas przestrzeganie litery prawa przez Diagnostów i Homologacje. "Na wszelki wypadek nie wychylam się".

Drugi przykład:
W DE obowiązują opony zimowe, jednak autko z innego Kraju może prawnie jechać na letnich po terenie DE, bo ma klauzulę dopuszczenia obcokrajowca...osobiście miałem kilka kontroli w DE na letnich tylko z uwagą, iż powinienem dla swojego zdrowia ... ale nie muszę!

Ostatnio edytowane przez ziemek56 ; 09-03-2012 o 00:01
ziemek56 jest offline   Odpowiedź z Cytatem