Temat: [Mondeo 2000-2007] ile trwa "padanie" dwumasa w tddi?
View Single Post
Stary 13-03-2012, 23:19   #1
adi
ford::professional

Model: Mondeo mk4 Titanium X Combi,
Silnik: 2,0 tdci 143ps
Rocznik: 2010
Question ile trwa "padanie" dwumasa w tddi?

witam, pytanie jak w tytule:
ile mniej wiecej przy spokojnej jezdize trwa dobijanie dwumasa w tddi 115km?

pytam bo od 1,5 roku słyszę od mojego mechanika ze bede miał dwumas i sprzegło do wymiany.
zgadzam sie z nim bo wiem ze keidys wymienic bede musiał, zwłaszcza ze autko ma 216tys na blacie.

i tu moje pytanie-ile mniej wiecej ten preoces"padania" trwa i jakie s ajego kolejne etapy-czego kiedy sie moge spodziewać?

z rok-połotora temu podczas gaszenia-tzn tuz po zgaszeniu było słychac specyficzny dziwiek-ponoc to wąłsnie dwumas gdzie stam przelatywał

teraz od ok gdrudnia -stycznia tego dzwieku nie słysze-mzoe czasem, ale za to jak wciskam sprzegło słysze taki łaskot,popiskiwanie(domyslam sie ze to łozysko oporowe)daje znac o sobielale ile to mzoe tak sobie popiskiwac "bezstresowo"?

plus czego teraz moge sie spodziewac jako kolejnego etapu pogarszjacej sie kondycji sprzegła i dwumasa?

aaaa jak rano wyjezdzam z parkingu ,mam po drodze próg zwalniajacy i jak czasem za szybko wrzuce dwójkę-a wruzcam ja niemal jak w busie, zaraz po ruszeniu, i auto ma za małe obroty, to czasem sie tak zdarza ze po zmianie na 2ke pedał sprzegła wolno odbija i zostaj w połowie w podłodze-nie mylic ze sie sprzegło slizga-po prostu jak by sie "kleiło" do podłogi i musze je noga podnieść "manulanie"
wrecz mnama takie wrazenie z ejak by auto nie miało siły, cisnienia go "odbic" bo właśnie za wolno jade i mam z amałe obroty silnik

czy mzoe jednak sie myle i to kolejny etap padnai sprzegiełka?

slizgac si enei sligza, nie ejczy jedynie to łozysko po wcisnieciu popiskuje,bardzooooo zcesto ale sa i chwile ze jest cisza...

pytam szcezrze opisujac co i jak bo nie wiem czy mage sobie planować drozsze wakacje, czy jednak musze odłozyc kase na sprzegło kompletne jescze przed wakacjami? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

jak w ogole to sprzegło pada z dwumasem to co sie potem dizeje, w czym przeszkadza co uniemozliwia i jak to przebiega?

prosze o opinie poparte doswiadczeniemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pozdrawiam