View Single Post
Stary 14-03-2012, 10:21   #40
kicaj
ford::professional

Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old
Domyślnie Odp: instalacja wodorowa - czy to bezpieczne dla silnika

Cytat:
Napisał michal_moro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo jestem w stanie wydać 500zł kupić i przetestować to ustrojstwo bo ceny paliw są kosmiczne.
odpuść - nie zwróci się... takie jest moje zdanie...
Cytat:
Napisał michal_moro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
po moim pytaniu i moc potrzebną do działania tego urządzenia usłyszałem że potrzebuje 20-25A a podobno każdy alternator ma zapas mocy w granicach 30A.
nie wiem ile zapasu ma altek, ale to nie oznacza że produkuje nadmiar energii. po prostu wykorzystuje się w normalnym użytkowaniu jego np. 60%.
i mała uwaga: instalacja potrzebuje zasilania o AMPERAŻU 20-25A a o MOCY 240-300W (bo to instalacja DC 12V). Pytanie skąd ta energia jest pobierana - przecież skądś musi się brać - i jeśli to nie ogniwa słoneczne, własna elektrownia wiatrowa to zapewne ze spalonego w silniku paliwa (przecież altek napędzany jest paskiem od silnika).
1 kg RON 95 ma energie 41MJ (98mka nawet mniej - 40.3MJ), co w przeliczeniu na litr (wg. norm gęstość ok 750kg/m3) daje 30.75MJ. przyjmuje że sprawności silnika Otto jest na poziomie 35%.
240W potrzebuje w 1h 240Wh = 0.864MJ, uwzględniając sprawność silnika daje to 2.88MJ co w przeliczeniu na litry 0.1. Czyli że auto spali 0.1l więcej na godzinę. Ale żeby nie było to takie piękne - efektywność elektrolizy nie jest 100%, pomijając straty przy przesyłaniu wodoru do cylindrów.
Ok ale powiedzmy że do wyprodukowania 1kg H2 potrzebujemy 50kWh, więc z energii naszego spalonego paliwa otrzymamy 0.0048kg co daje nam energię (wartość opałowa H2 wynosi 121 MJ/kg) 0.5808 MJ.
Jednym słowem spalając dodatkowo 0.1l paliwa wytwarzamy energie w ilości 2.88MJ które to potem zamieniamy na wodór które po spaleniu daje nam 0.58MJ... to daje nam 20% sprawności, przy założeniu że efektywność elektrolizy jest bliska 100%tom...
ja się pytam - GDZIE TU LOGIKA???

a i tu parę ciekawostek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. http://darmowa-energia.eko.org.pl/pl...auto/woda.html
http://efektywne-ogrzewanie.pl/ogrzewanie-wodorem/
kicaj jest offline   Odpowiedź z Cytatem