Odp: bardzo wysokie spalanie tdci
Witam
I udało mi się uporać z moimi problemami spalania kolosalnego nie do przyjęcia!!
Objawy:
-Na zimnym czyli na ssaniu 17l po nagrzaniu silnika spalanie normalne.
-Silnik przy odpaleniu jak zimny nierówno pracował i kopcił lekko oraz obroty ok. 1000/1100
- Bardzo głośna praca silnika przy około 2 tyś obr. Tykania wtryskiwaczy kiedy zimny silnik.
- Szarpanie kiedy silnik ciepły przy stałej prędkości w przedziale obrotów do 2 tyś (objaw ciągu drgań jakby silnik przerywał co przechodziło po dodaniu gazu lub ujęciu gazu dodatkowo w tym czasie dymił z wydechu)
- Opad wskazówki temperatury przy zwalnianiu zatrzymaniu się na światłach itp.
##Pomogło wymiana czujnika temperatury silnika (głowicy) i mały termostat olejowy##
- spalanie 12.5l max jakie na razie zaobserwowałem na zimnym silniku dystans 2km
- Silnik równo pracuje jak zimny przy odpalaniu nic nie kopci obroty spadły około 100/150
- wskaźnik temperatury stoi pionowo i nie opada przy zwalnianiu czy postoju na światłach (tu na pewno pomogło wymiana termostatu olejowego)
- O dziwo od kilku dni od wymiany autem przestało szarpać podczas jazdy jednostajną prędkością przy około 2 tyś obr. gdzie było to nagminne aż mnie szlag trafiał)
- Silnik ciszej pracuje jak zimny a dokładniej te tykanie pracy wtryskiwaczy
Aby do tego dojść i to naprawić potrzebowałem pół roku i niepotrzebnie wydanych pieniędzy na serwisy warsztaty itp.. gdzie nikt nie sprawdził i nie zaproponował czujnika temperatury którego wymieniłem na chybił trafił.
Mam nadzieje że teraz trochę odpocznę od tego auta.
|