Re: 1,8 TDCI +/- tylko dla użytkowników
W sumie to kwestia jest do ogarnięcia. Wczoraj trochę pojeździłem, bo auto nabyłem niedawno. Po prostu trzeba nieco bardziej zdecydowanie operować gazem (więcej dawać niż nawet w większości diesli) i nieco ostrożniej sprzęgłem, które łapie od dołu. Równoczesna pomyłka pod tytułem za mało gazu (nawet trochę za mało) + zbyt szybkie wypuszczenie sprzęgła = auto zdycha i wpada w wibracje. Gaz trzeba nie tylko bardziej zdecydowanie wciskać przed rozpoczęciem puszczania sprzęgła, ale również w trakcie puszczania trzeba go deptać dość głęboko. Najwyraźniej część egzemplarzy tak ma. Trzeba wspomagać się czasem obrotomierzem zanim dojdzie się do wprawy, bo ucho w tym aucie potraci być zawodne.
P.S.
Zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz. Test trzeba zrobić na biegu jałowym. Wprowadzić auto na jakieś 2500 obr. i puścić raptownie gaz. Nie spotkałem jeszcze auta, w którym tak szybko spadają obroty. Ciekawie silnik zachowuje się też jak się dosłownie na ułamek sekundy głębiej depnie gaz na biegu jałowym i odpuści. Szybko wchodzi na obroty, to plus, ale również obroty momentalnie spadają. Prawdopodobnie to powoduje, że raptowne odpuszczenie gazu podczas jazdy powoduje efekt lekkiego szarpnięcia budą, czego raczej w innych autach nie obserwowałem.
|