View Single Post
Stary 16-03-2012, 17:28   #198
mst
ford::beginner

Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI 143 PS
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Czas się rozglądać - opony na lato i ...

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
byłem bliski zakupu Dunlopów, ale wulkanizator, do którego zawsze jeżdżę, poleca z uwagi na jakość (nie mierzalne w testach) tylko grupę COntinentala, czyli Conti, uniroyal i barum, więc z mojej listy byłyby to Uniroyla RainExpert

co myślicie?
Z tymi wulkanizatorami jest chyba jak z lekarzami, 2 wulkanizatorów, 3 opinie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kupowałem komplet opon na zimie w zeszłym roku i lato w tym. Przy zakupie brałem pod uwagę wyniki testów dla zbliżonego rozmiaru, opinie w sieci oraz cenę i dostępność. Zdecydowałem się na Uniroyal MS PLUS 66 w rozmiarze 215/60/R16 (zimówki) i Nokiany ZG2 225/50/17 (letnie). Zimówki spisywały się przeciętnie. Na letnich zrobiłem dopiero 50 km, więc za wcześnie, żeby coś powiedzieć.

Uniroyl RainExpert, które bierzesz pod uwagę mam w VW Polo i jestem bardzo zadowolony, ale to chyba żadne porównanie z S-Maxem, bo to zupełnie inna klasa auta i osiągi. Weź natomiast pod uwagę fakt, że to są opony kierunkowe, a Koledzy pisali na forum, że takie w S-Maxie mogą się szybciej zużywać (ząbkowanie). W opiniach w necie można też usłyszeć, że różnią się jakością w zależności od fabryki. Ponoć te z Rumunii nie są najlepsze.

Z innych, które wymieniłeś, kolega kupił do porasowanej Vectry C Barum Bravuris 2, jeśli dobrze pamiętam w rozmiarze 215/50/R17 i jest z nich bardzo zadowolony. Ale wcześniej jeździł prawie na slickach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Są w dobrej cenie, ale ja nie zdecydowałem się właśnie ze względu na "made in Romania".

Moim zdaniem, jeśli jeździsz spokojnie i nie wykonujesz ryzykownych manewrów na drodze, to nie potrzebujesz opon z najwyższej półki.
mst jest offline   Odpowiedź z Cytatem