Byłem dzis w ASO i zgłosiłem moje uwagi odnosnie obrotow. Zrobiono diagnostyke gratis- zero błędów + reset kompa + sprawdzenie wszystkich łaczeń oraz pedału gazu. Zachowanie obrotów bez zmian.
Mechanik stweirdził, ze wszystko jest ok. Silnik na postoju, na luzie, schodzi płynnie z wyższych obrotów do wartosci ok 900, bez żadnego zatrzymywania sie na 1250-1300. Podczas jazdy i wrzyceniu na luz, niezaleznie od prędkosci, obroty spadaja plynnie do 1250-1300 i dopiero w chwili zarzymania sie spadają na 900. Jego zdaniem wszysto ok.
Podobny watek odnośnie mk3 i podobne spostrzezenia jak u mechania z ASO:
http://forum.fordclubpolska.org/show...=153447&page=2
Trzy cytaty:
"Napisał enron
Wygląda na to, że to nie wymysł forda, a jakaś usterka u Ciebie.
Może i tak ? a może nie..
zauważ, że większość kolegów którzy tu pisali, zgłasza takie (mniejsze lub wieksze) opieszałe schodzenie do wolnych obrotów (przy oszczędzaniu lewej nogi... "
"Ja tam jeśli zrzucę bieg bez sprzęgła to po ok 2 sekundach normalnie obroty spadają do ok 1100 lub mniej w zależności od prędkości z jaką auto się porusza co jest właściwe, na wypadek jakbym zbyt wysoki bieg wrzucił przy zbyt dużej prędkości. Dzięki temu będzie mniejsze szarpnięcie, sam osobiście podbijam te obroty i skrzynia chodzi jak automat, nie czuć zmiany Nie zaobserwowałem czegoś takiego aby trzymał dłużej obroty przy bez-sprzęgłowej zmianie.
Fakt że trzyma dłużej niż z użyciem sprzęgła. Używając sprzęgło utrzymanie obrotów trwa sekundę i spada, jak ktoś zręczny to podczas spadku wrzuci bieg w górę i mamy tkz "perfect shift" Gdyby nie trzymało tej sekundy to było by to awykonalne na standardowej skrzyni"
"czujnik predkosci mu mowi ze jedzie i nikt biegu nie zmienial to jak zdjałeś noge z gazu to probuje łagodnie hamowac silnikiem.
Większość kumatych samochodów, ma jakiś układ hamowania silinikiem. Na ogół informacja, że pedał gazu jest cofnięty a mimo to obroty silnika są powyżej biegu jałowego sprawia, że odcinany jest dopływ paliwa do silnika.
To mądry wynalazek ! Lecz większość samochodów nie ma przy tym problemów... a ten tutaj - głupieje i zastanwia się (czasem kilka, lub kilkanaście !! sekund) zanim prawidłowo zwolni bieg silnika (zgodnie z poleceniem pedału gazu.) "
Moze więc wszysto jest ok, może mam taka wersje softu. Sam juz nie wiem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.