Sie ma.
Możecie mi się dziwić , ale ja do swojego Mondeo 1.8 B wlewam tylko 0W30 Castrol ( na Costrola mam sporą zniżkę ). Auto ma obecnie przejechane około 400 tyś.km , z czego ja zrobiłem około 150 tyś.km.
Nigdy nie patrzyłem na jakieś specyfikacje w/g Forda.
Nie wiem czy to za sprawą oleju czy trafił mi się dobry model , ale silnik chodzi cichutko i jest bez najmniejszych wycieków.
Wszyscy którzy mieli okazję jechać ze mną lub za mną mogą potwierdzić , że jest to chyba najszybsze 115 KM w klubie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dodam , że przy silniku jeszcze nic nie było robione. Żadne uszczelniacze , zawory nie były ustawiane itp.
Moim zdaniem , te wszystkie oleje się niczym nie różnią i to jest tylko wprowadzanie nowych znaczków na opakowaniach , aby użytkownicy danej marki aut kupowali olej od danego producenta.
Był kiedyś test oleju Mobil i Orlen. Oba 5W40.
W/g danych na opakowaniu lepszy Mobil.
W/g testów laboratoryjnych Orlen dużo lepszy niż Mobil.
Z tego co czytam na Forum , to niektórzy zbyt wielką wagę przywiązują do marki oleju i cyferek na opakowaniu. Myślą , że im więcej cyferek , tym olej lepszy...
Najpierw należy doprowadzić silnik ( wtryski , uszczelniacze itp ) do sprawności , a dopiero później patrzeć na cyferki i ładną nalepkę pod maską...
Ale to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam
Wojtek.