View Single Post
Stary 21-03-2012, 08:38   #79
Wojtek
ford::expert

Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
Domyślnie Odp: Olej do Forda - dyskusja ogólna. Jaki? Czym się różnią, itp.?

Sie ma.

Możecie mi się dziwić , ale ja do swojego Mondeo 1.8 B wlewam tylko 0W30 Castrol ( na Costrola mam sporą zniżkę ). Auto ma obecnie przejechane około 400 tyś.km , z czego ja zrobiłem około 150 tyś.km.
Nigdy nie patrzyłem na jakieś specyfikacje w/g Forda.
Nie wiem czy to za sprawą oleju czy trafił mi się dobry model , ale silnik chodzi cichutko i jest bez najmniejszych wycieków.
Wszyscy którzy mieli okazję jechać ze mną lub za mną mogą potwierdzić , że jest to chyba najszybsze 115 KM w klubie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dodam , że przy silniku jeszcze nic nie było robione. Żadne uszczelniacze , zawory nie były ustawiane itp.

Moim zdaniem , te wszystkie oleje się niczym nie różnią i to jest tylko wprowadzanie nowych znaczków na opakowaniach , aby użytkownicy danej marki aut kupowali olej od danego producenta.

Był kiedyś test oleju Mobil i Orlen. Oba 5W40.
W/g danych na opakowaniu lepszy Mobil.
W/g testów laboratoryjnych Orlen dużo lepszy niż Mobil.

Z tego co czytam na Forum , to niektórzy zbyt wielką wagę przywiązują do marki oleju i cyferek na opakowaniu. Myślą , że im więcej cyferek , tym olej lepszy...
Najpierw należy doprowadzić silnik ( wtryski , uszczelniacze itp ) do sprawności , a dopiero później patrzeć na cyferki i ładną nalepkę pod maską...

Ale to tylko moje zdanie.

Pozdrawiam
Wojtek.

Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim.

KU PRZESTRODZE !
http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!!
Wojtek jest offline