Blokada zamka klapy bagażnika
Witam wszystkich.
Przeszukałem forum i googla i nie znalazłem, żeby ktoś miał podobny problem.
Otóż w moim Focusie (kombik) zablokował się zamek klapy bagażnika. Nie jest to problem samego wyłącznika od otwierania, gdyż słychać że zamek po naciśnięciu przycisku reaguje (podobnie zwarcie kabli na krótko oraz otwieranie z kluczyka).
Rozbebeszyłem przez bagażnik plastik z klapy (jak dobrze że to kombik) i próbowałem wymontować sam zamek, ale niestety bez fizycznego otwarcia zamka konstrukcja klapy i mocowanie zamka uniemożliwia jego wyjęcie. Zamek jest w stanie permantnego zamknięcia (widać że "pazur" z klapy trzyma dobrze uchwyt z nadwozia).
Mierzyłem napiecia na wtyczce dochodzącej do mechanizmu zamka i stwierdzam co następuje:
- mamy tam 4 przewody,
- patrząc od strony bagażnika licząc od lewej mamy: sygnał z przycisku otwarcia bagaznika/kluczyka (jest napięcie po naciśnięciu przycisku), 2x masa (jest) i 4 przewód zagadka (nic się na nim nie pojawia).
Ktoś ma pojęcie co to za przewód? Czy nie powinno się na nim pojawiać jakięs napięcie w przypadku zamykania/otwierania centralnego?
Może macie pomysł jak otworzyć sam zamek ("pazur")? Próbowałem potwarzania śróbokrętami, ale się nie udało.
A może macie pomysł co jest przyczyną awarii? Czyżby ten 4 przewód był, gdzieś przetarty?
|