View Single Post
Stary 25-03-2012, 22:54   #1
FrogsterPL
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 1.6EB 160 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Pojemność układu wspomagania kierownicy - jaka jest?

Dźbry. Szukajki użyłem, ale nic nie znalazłem.

Jako że miałem dziś małą przygodę z układem wspomagania kierownicy (po, nazwijmy je, "kontrolnym" ostrym hamowaniu ze 100 km/h do mniej więcej 20 km/h wspomaganie zaczęło chodzić znacznie głośniej), zerknąłem na poziom płynu. Jego "lustro" widać po odkręceniu korka, ale po zajrzeniu na wskaźniki Min-Max w ogóle tego płynu nie widać - ergo, chyba jest sporo poniżej minimum (na życzenie mogę wrzucić zdjęcia). Z tego co wyczytałem na forum w innych tematach, płyn ten po przepracowaniu pewnego czasu jest raczej ciemny i gęstawy, tak więc podejrzewam, że jeśli poziom byłby dobry to byłoby to widać bez problemu.

Wobec tego, planuję profilaktycznie podjechać do jakiegoś serwisu jedynie na wymianę płynu (profilaktycznie, bo nadmierny hałas chyba już ustał, choć może mi się wydawało...), planuję kupić płyn firmy Carlube (spełniający fordowską normę). Problem jest jednak następujący: płyn ten występuje w opakowaniach 1-litrowych. W instrukcji obsługi samochodu jako pojemność układu podano: "Znak MAX". Średnio mnie to urządza, bo nie wiem ile tego płynu kupić.

Podsumowujące pytanie: jaka jest pojemność układu wspomagania kierownicy w Mondeo Mk3 1.8 16V ze skrzynią manualną? Czy jedna butelka płynu starczy czy też trzeba kupić więcej?

P.S.

Przeczytałem na forum, że gdyby płyn gdzieś wyciekał to prawdopodobnie by się pienił. U mnie takie zjawisko nie wycieka, plam pod autem nie ma, pod maską nie widać nic podejrzanego.
FrogsterPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem