Temat: [Mondeo 2000-2007] Dodatkowa nagrzewnica elektryczna
View Single Post
Stary 26-03-2012, 07:15   #31
EooS
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK3 kombi
Silnik: 2.0 TDCI 130 KM
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Dodatkowa nagrzewnica elektryczna

Witam wszystkich,

Cieszę się że jest takie zainteresowanie tym tematem - to znaczy że razem "coś" wymyślimy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał frobek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Uważam też, że najlepszym miejscem na jej montaż będzie wlot powietrza tuż za filtrem. Co do ewentualnego wychładzania już nagrzanego powietrza na nagrzewnicy wodnej, to przy ustawieniu climatronica na Eco i ustawieniu temp. na minimum to zjawisko nie powinno mieć miejsca, bo jest zamknięty elektrozawór nie puszczający płynu z silnika do nagrzewnicy.
Pytanie tylko jak toto zamontować mechanicznie i jak tym sterować, żeby nie było zbyt uciążliwe.
Nie wiedziałem że jest taki zawór - rzeczywiście to by trochę pomogło rozwiązać problem.. ale żeby taka grzałka dawała cokolwiek, to musiałaby być naprawdę mocna - jednak długość przewodów wentylacyjnych swoje robi.. - oczywiście nie zaszkodzi spróbować.

Cytat:
Napisał frobek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdyby ktoś zapodał wymiary takiej elektrycznej grzałki, to przy najbliższej wymianie filtra zobaczę jak by to przypasować.
Niestety (a może właśnie stety) jeszcze nie ma konkretnej grzałki.
Rozglądałem się wcześniej po allegro i jest tego sporo - na pewno uda się coś dopasować - jak nie jedną to kilka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Co do sterowania, to sterownik grzałek mógłby blokować zawór nagrzewnicy przy załączeniu grzałek, żeby nie kombinować nastawami temperatury na climatronicu. W razie czego służę pomocą przy konstrukcji sterownika.
Też myślałem o sterowniku (np. z procesorem i jakimś prostym programem) i przekaźnikach do sterowania tym.
W kwestii włącznika, myślałem o takim przycisku jak jest do grzania tylnej szyby (z wersji bez grzania przedniej) umieszczonym gdzieś obok drążka zmiany biegów (na tym poziomym plastiku, dookoła mieszka) - powinno to wyglądać całkiem sensownie.

Cytat:
Napisał macslad Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie w każdym...
U mnie (mam po pierwszym lifcie) grzanie się nie załącza, a podgrzewanych foteli nie mam.

Cytat:
Z drugiej jednak strony, jeżeli ktoś nie ma/nie używa grzania szyby, grzania foteli itp, to można popróbować
Właśnie o to chodzi - u mnie nie ma grzania foteli, a chciałbym mieć ciepło w środku.

Jedyną sensowną alternatywą jest webasto - ale koszt założenia byłby sporo większy niż wymyślenie takiej grzałki..
Na razie cierpię na chroniczny brak czasu, ale jak trochę się ogarnę z pracą i zajęciami dodatkowymi, to przysiądę do tematu na poważnie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
EooS jest offline   Odpowiedź z Cytatem