Witam wszystkich,
Cieszę się że jest takie zainteresowanie tym tematem - to znaczy że razem "coś" wymyślimy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
|
Uważam też, że najlepszym miejscem na jej montaż będzie wlot powietrza tuż za filtrem. Co do ewentualnego wychładzania już nagrzanego powietrza na nagrzewnicy wodnej, to przy ustawieniu climatronica na Eco i ustawieniu temp. na minimum to zjawisko nie powinno mieć miejsca, bo jest zamknięty elektrozawór nie puszczający płynu z silnika do nagrzewnicy.
Pytanie tylko jak toto zamontować mechanicznie i jak tym sterować, żeby nie było zbyt uciążliwe.
|
Nie wiedziałem że jest taki zawór - rzeczywiście to by trochę pomogło rozwiązać problem.. ale żeby taka grzałka dawała cokolwiek, to musiałaby być naprawdę mocna - jednak długość przewodów wentylacyjnych swoje robi.. - oczywiście nie zaszkodzi spróbować.
Cytat:
|
Gdyby ktoś zapodał wymiary takiej elektrycznej grzałki, to przy najbliższej wymianie filtra zobaczę jak by to przypasować.
|
Niestety (a może właśnie stety) jeszcze nie ma konkretnej grzałki.
Rozglądałem się wcześniej po allegro i jest tego sporo - na pewno uda się coś dopasować - jak nie jedną to kilka
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
|
Co do sterowania, to sterownik grzałek mógłby blokować zawór nagrzewnicy przy załączeniu grzałek, żeby nie kombinować nastawami temperatury na climatronicu. W razie czego służę pomocą przy konstrukcji sterownika.
|
Też myślałem o sterowniku (np. z procesorem i jakimś prostym programem) i przekaźnikach do sterowania tym.
W kwestii włącznika, myślałem o takim przycisku jak jest do grzania tylnej szyby (z wersji bez grzania przedniej) umieszczonym gdzieś obok drążka zmiany biegów (na tym poziomym plastiku, dookoła mieszka) - powinno to wyglądać całkiem sensownie.
U mnie (mam po pierwszym lifcie) grzanie się nie załącza, a podgrzewanych foteli nie mam.
Cytat:
|
Z drugiej jednak strony, jeżeli ktoś nie ma/nie używa grzania szyby, grzania foteli itp, to można popróbować
|
Właśnie o to chodzi - u mnie nie ma grzania foteli, a chciałbym mieć ciepło w środku.
Jedyną sensowną alternatywą jest webasto - ale koszt założenia byłby sporo większy niż wymyślenie takiej grzałki..
Na razie cierpię na chroniczny brak czasu, ale jak trochę się ogarnę z pracą i zajęciami dodatkowymi, to przysiądę do tematu na poważnie.