Temat: Mycie silnika
View Single Post
Stary 26-03-2012, 12:15   #31
maureliusz
ford::expert

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Mycie silnika

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ciekawe co by na to powiedziało ASO -szczegolnie w czasie gwarancji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tak samo sruby glowicy-wtryskiwacze i inne stalowe elementy ktorych jest pelno w silniku i nie sa zabezpieczone przed wodą.
czy odkrecal ktos kiedys wtryski w samochodzie 10 letnim i je osobiscie wyciągał jak twierdzi ze woda nie szkodzi silnikowi?

ps. dla tych co tak myja karcherem czesto swoje silniki polecam umyc sobie chlodnice tym karcherem a pozniej zobaczyc co sie z nią stanie-szczegolnie w nowym samochodzie a pozniej na przegląd do ASO.
- ASO nie myje slilników?...no właśnie.
- wszystkie, powtarzam bez dużych liter wszystkie śruby w samochodzie mają coś takiego jak pokrycie galawniczne. To nie jest śruba jak kupiona w "metalowych", która rdzewieje po jednej nocy na zewnątrze
- tak, ja odkręcałem wtryski w moim 6cio letnim samochodzie i jakby nie nagar w środku, to wyszłyby bez problemu. Jeszcze nigdy nie słyszalem o problemach tego typu...
- ja umyłem tak silnik jak opisałem, bo kiedyś...zapomniałem korek wlewu dokręcić i stało się kuku:-0 - i jakoś nic mi nie rdzewieje. Zrobić foteczki? Nawet wtryski nie chwyciła rdza, chociaż nie mają częściowo pokrycia antykorozyjnego i rdzewieją po komisach ;-))
- z tą chłodnicą, to nie rozumiem, ale może wyjaśnisz? Nie kazałem nikomu walić Karcherem 200bar z odległości 5 cm. Chodzi o to, aby wypłukać sole po zimie i owada na ile to możliwe.

Jak ktoś nie wie jak się zabrać to mycia, niech nie myje. Do wszystkiego trzeba z głową podchodzić i tyle.