Odp: Brak mocy lub pulsacyjne przyspieszanie
Witam Kolegów,
Widzę, że nikt już nie może m pomóc, a więc tak tylko informacyjnie napiszę.
Udałem się do innego warsztatu samochodowego w celu sprawdzenia diagnozy.
Po pierwszych oględzinach mechanik stwierdził iż na chwilę obecną usunięcie DPF jest bezsensu ponieważ wykrył nieszczelność w układzie dolotowym silnika ( uszkodzona rura wychodząca od turbiny). Oczywiście błąd filtra nadal widnieje w kompie. Mechanik powiedział, że najpierw trzeba usunąć nieszczelność gdyż przez tą nieszczelność silnik ma złe spalanie i kopci. Koszt rury około 380 zł w serwisie na Allegro znalazłem używaną za 100 w idealnym stanie. Rura wymieniona kolejna wizyta u mechanika diagnostyka. Nieszczelność usunięta ale zbyt wysokie ciśnienie doładowania (turbina do wymiany ponieważ zatarta). W ubiegły piątek wymieniłem turbo wraz z 2 szt. śrub doprowadzającymi olej do turbo oraz metalowym przewodem który o dziwo po zamontowaniu zaczął ciec (w serwisie koszt 272 zł). Wraz z wymianą turbo zostały wymienione filtry, zdjęta miska oleju (mnóstwo syfu), wymontowany i wymyty smok (całkowicie zalepiony brudem). Wszystko złożone wlany nowy olej. Jazda próbna całkowicie inna jazda. Pełen radości że wszystko ok. Niestety wracając wczoraj autostradą niepokojące objawy znowu się ujawniły. Powoli zaczyna brakować mi sił dla tego auta. Jeśli Któryś z Kolegów ma jeszcze jakiś pomysł lub sugestię to będę bardzo wdzięczny.
Przy okazji mam pytanie: Czy ktoś słyszał lub spotkał się z funkcją serwisowego oczyszczania DPF? Podobno jest taka możliwość po podłączeniu w serwisie pod komputer. Nie wiem już co mam robić. Zastanawiam się nad kolejną wizytą u mechanika ale tym razem chyba spróbuję z innym serwisem Forda. Po wymianie turbo nie wiem co za błędy znowu się mogły pojawić.
Pozdrawiam wszystkich Kolegów.
Ostatnio edytowane przez Profi1986 ; 27-03-2012 o 00:01
|