Cytat:
Na podstawie waszych doświadczeń myślę że najlepiej wymienić tarcze na originale ford owskie za 400zł ale pod żadnym pozorem klocki motokraft?
Myślę że one są przyczyną całej sprawy
zostaje ryzyko przetoczenia za 60zł czy to nie będzie w błoto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Chciałbym, żeby to klocki Motorcraft były przyczyną "bicia hamulców"... Niestety nie jest tak różowo. Zakładałem juz różne klocki (Ford, EBC green, EBC red, ATE) i tarcze (Ford, ATE) oprócz Motorcraftów... Aż w końcu, w połowie października 2011 założyłem na przód hamulce z S-MAX 2.5 - większa tarcza 316mm, duuużo większy zacisk i klocki ATE. Pomijając fakt, że pierwotnie chciałem założyć klocki Ferodo (i niedługo to zrobię) to teoretycznie cały zestaw powinien spisywać się bez zarzutu. Niestety od niedawna znowu zaczeło się bicie - mniejsze na zimno, większe na ciepło. Dużo faktów sugeruje, że problem bicia może być powodowany nie przez same klocki/tarcze lecz przez elementy zawieszenia/ukł. napędowego... a ewentualne skrzywiene tarcz jest tylko pochodną innych problemów. Al jak na razie to tylko domysły.
Aktualnie moje autko stoi w PZ Service i czeka na wymianę prawego łóżyska półosi wraz z podporą i obejmą - elementy były w fatalnym stanie. Jestem ciekaw czy wymiana nie przyniesie przypadkiem poprawy w kwestii bicia (?)... jutro się przekonam.
Jeżeli to nic nie da, to prawdopodobnie skuszę się na przetoczenie tarcz (i przy okazji założenie klocków Ferodo). Tuż przed wymianą hamulców na S-MAXowskie przetoczyłem wszystkie 4 tarcze i byłem zaskoczony efektami. Poprawa była natychmiastowa, bicie zniknęło całkowicie.

Audi A6 Allroad 55 TDI C8 2019 3.0 TDI + mod by MOTOTRONIK >> 393KM 830Nm