Witam.
1) dwumasa hałasuje na wolnych obrotach, na wyższych cichnie i mała i duża
2) nieszczelność pod wtryskami objawia się wyciekiem, rzadko są efekty dźwiękowe chyba że cykanie ale to też słychać na niskich obrotach
3) rocznik 2004 ma wadliwe łańcuchy rozrządu, większość aut z tego rocznika miały akcje serwisowe na rozrząd i prawdopodobnie to właśnie łańcuch tak hałasuje. Ja swój już wymieniłem, niestety nie na akcji a za własne a nie z akcji serwisowej. Cytuje :
Rekord z dnia: 26.07.2007 r.
Modele: Ford Focus C-Max
Przyczyna: wada konstrukcyjna silnika
Konsekwencje: trwałe uszkodzenie silnika
Czas trwania tej akcji serwisowej: brak danych
Sposób kontaktu z dystrybutorem: konfrontacja w serwisie - sprawdź gdzie
Źródło informacji: Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
Dotyczy pojazdów wyprodukowanych:
od 27.02.2004 r. do 28.06.2004 r. w Saarlouis
Łączna liczba pojazdów objętych akcją: 13 samochodów
Przedsiębiorca Ford Polska sp. z o.o. powiadomił Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, że niektóre samochody Ford - model Focus C-max mogą być wadliwe. Spółka poinformowała o wadzie układu rozrządu. Usterka polega na niedopasowaniu otworów smarowania olejem, co może prowadzić do zmniejszenia przepływu oleju, a w konsekwencji do przedwczesnego zużycia łożysk wałków rozrządu, a także zatarcia silnika. Ford Polska sp. z o.o. zobowiązał się do przeprowadzenia bezpłatnej akcji naprawczej. Spółka poinformował Urząd, że rozpoczęła powiadamianie listem poleconym posiadaczy pojazdów objętych kampanią o konieczności skontaktowania się z autoryzowaną stacją obsługi w celu wykonania bezpłatnej naprawy.
Rozmawiałem z kolegą z forda i on twierdzi że wadliwych było kilkaset a nie kilkanaście silników. Pozdrawiam
P.S link do strony :
http://yerf.nazwa.pl/akcjeserwisowe/...id=2&Itemid=14