Witam Serdecznie. Otóż wczoraj w czasie jazdy zapaliła mi się ta nieszczęsna sprężynka
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzisiaj od razu pojechałem do mechanika podłączyć go do komputera i pokazało błąd P2336 (Wtryskiwacz cylinder 1 spalanie stukowe) oczywiście zaraz po tym mechanik mnie nastraszył, że trzeba to niezwłocznie wymienić ponieważ podawana jest większa dawka paliwa i tłok może sie stopić i wiele innych usterek od razu (nie pamiętam dokładnie bo nie znam się na tym dobrze).
Objawy mojego auta to zaraz po włączeniu zapłonu pali się sprężynka, samochód gdy zimy odpala tragicznie kręcić trzeba ostro. Gdy w końcu odpali kopci tak, że wyjazdu z garażu nie widze i pół podwórka zasmrodzone, na początku nie reaguje na wcisnięcie pedału gazu chodzi nierówno klekota jak by zaraz miał się rozlecie po prostu gdy jest nie rozgrzany to nie da sie praktycznie jechać ale gdy rozgrzeje sie silnik to klekotanie, dymienie i inne usterki mijaja tylko dalej jest w trybie awaryjnym i nie ma już tego uczucia fotelowgniatacza jaki był. Ale czy mogę tak jeździć? Dopóki coś z tym zrobię. Oczywiście nie chce aby sie tak męczył i chciałbym go jak najszybciej naprawić tylko czy to naprawde może być walnięty pompowtryskiwacz który był wymieniany ok. rok temu? Samochód ma przejechane 150 tys. mi się wydaje że był cofnięty ale na komputerze diagnostycznym taką też wartość pokazał. Nie wiem ile w tym prawdy jak ktoś przy tym majstrował
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ogólnie moje pytanie polega na tym co mógłbym zrobić zanim zdecyduje się na wymianę wtrysku ponieważ czytałem, że mógłby w takim przypadku wtryskiwacz zgubić kod ? Chciałbym zrobić próbę przelewową ( proszę o link z dokładnym opisaniem jak się to robi i co do tego potrzeba bo niestety informacje które znalazłem sa bardzo powierzchowne i raczej po nich nic dobrego nie natworze) wracając do tematu gdyby zgubił ten kod i dopiero programował sie po jakimś czasie(nie wiem czy to możliwe) to tą próbe robić na rozgrzanym silniku czy gdy jest zimny?
Z drugiej strony nie wiem czy coś to da bo na mój laikowaty rozum gdy jest zimny to faktycznie przelewa a gdy ciepły to się to stabilizuje i jest ok i czy taki test nie wprowadził by mnie w błąd?
Czytałem też o zaworkach czy uszczelkach na wtryskiwacze i czy mogą okazać się wadliwe i to też może być tego przyczyną?
Liczę na waszą pomoc i zrozumiałe wypowiedzi lub podpowiedzi co mógłbym jeszcze zrobić oprócz wizyty w serwisie. Z góry dziękuje
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.