07-04-2012, 23:20
|
|
|
ford::average
Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2015
|
Odp: Niebezpieczna tapicerka
Cytat:
|
Dziękuję za odpowiedź. PIMOT ma fajną stronę informacyjną. Ja mam problem z odzyskaniem zwrotu pieniędzy. Zamówiłem pokrowiec u producenta który prowadzi sprzedaż wysyłkową Auto-Hit Ruda Śląska. Odstąpiłem od umowy kupna i zaraz na drugi dzień po otrzymaniu odesłałem paczkę. Sprzedawca wmawia mi że pokrowiec był używany i nie chce odesłać wpłacone pieniądze.
|
Tak raczej nie związane z Fordem, ale z Twoją sprawą:
http://biznes.interia.pl/prasa/gazet...niadze,1779730
Cytat:
Można używać kupione rzeczy
W części regulaminów znajdują się również postanowienia mówiące o tym, że zwracany towar nie może mieć śladów używania. Sugerują one więc, że konsument nie może odstąpić od umowy, jeśli kupione rzeczy były przez niego używane. Jest to jednak sprzeczne z ustawą o ochronie niektórych praw konsumentów i Dyrektywą 97/7/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ochrony konsumentów w przypadku umów zawieranych na odległość.
Polska ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów przewiduje, że w razie skorzystania z prawa odstąpienia od umowy konsument jest zwolniony z wszystkich obowiązków, a to, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Konsument nie ma obowiązku zapłaty za normalną eksploatację rzeczy - stwierdziła w komentarzu do omawianej ustawy prof. Ewa Łętowska. Co więcej, nie można od konsumenta żądać wynagrodzenia za bezumowne korzystanie z rzeczy, opierając się o przepisy o bezpodstawnym wzbogaceniu. Ustawa wyraźnie bowiem przewiduje, że konsument jest zwolniony z wszystkich obowiązków.
|
|
|
|